Filmul „Boogie“, despre aventurile sexuale şi alcoolice ale unor tineri, are premiera săptămâna viitoare la Festivalul Internaţional de la Cluj.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ajuns la cea de-a şaptea ediţie, începe vineri, 30 mai, la Cluj-Napoca, şi va avea şi un „supliment“, la Sibiu, în intervalul 11-15 iunie.
Marea surpriză a ediţiei şi punctul maxim de atractivitate va fi atins sâmbătă, 7 iunie, cu o zi înainte de închiderea festivalului, când este aşteptată la Cluj sosirea actriţei franceze Catherine Deneuve, care vine în România pentru prima dată. Deneuve, în vârstă de 65 de ani, va primi din partea organizatorilor Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană (distincţie cu care au mai fost onoraţi Annie Girardot, Vanessa Redgrave sau Franco Nero).
Weekend agitat
Un alt punct de maxim interes îl reprezintă Zilele filmului românesc, desfăşurate în mod tradiţional în ultimele trei zile de festival. Vedeta acestei secţiuni este filmul românesc „Boogie“, al treilea film realizat de regizorul Radu Muntean, proaspăt întors de la Festivalul de la Cannes, unde a fost prezentat în secţiunea „Quinzaine des realisateurs“. Filmul se bucură de prezenţa în rolurile principale a apreciaţilor actori Dragoş Bucur şi Anamaria Marinca (Otilia din „432“).
Personajul principal este un tip cam pe la „treizeci şi ceva“ (titlul iniţial al filmului), aşezat şi la casa lui, pe care prietenii l-au poreclit „Boogie“ (numele unui stil de dans american, cu puternică încărcătură erotică). În cursul unui weekend la mare, „gaşca“ de prieteni din vechime se reîntâlneşte şi îşi aduc aminte de vremurile bune ale tinereţii, dând curs, în cele câteva zile, unei serii de escapade bahicosexuale, aşa cum făceau când erau neînsuraţi. Filme văzute din maşină „Ediţia cu numărul şapte este cea mai ambiţioasă ediţie de până acum“, spune directorul festivalului, Mihai Chirilov. „Aceasta pentru că sunt 200 de filme în selecţie - 127 lungmetraje şi 73 de scurtmetraje - provenind din 40 de ţări. Sunt mai multe secţiuni decât oricând şi mai multe locuri de vizionare (opt în total). Numărul invitaţilor ajunge la 500 de oameni“, continuă directorul TIFF.
Printre noile locuri de vizionare, pe lângă cele deja tradiţionale, se află Teatrul Naţional din Cluj, Cinema Enigma (o terasă transformată în cinematograf pentru proiecţii digitale) sau Galeria Muzeului Judeţean de Artă.
Printre ultimele noutăţi anunţate, merită interes un omagiu adus regizorului Alexandru Tatos, în cadrul secţiunii „3x3“. Cele trei filme proiectate din opera regretatului regizor sunt: „Mere roşii“, „Secvenţe“ şi „Casa dintre câmpuri“.
Pentru iubitorii anilor ’50, în primul weekend al festivalului, într-o parcare de la Iulius Mall, vor avea loc proiecţii în sistemul „drive in“. Printre filme, documentarul lui Martin Scorsese, „Shine a Light“, despre formaţia Rolling Stones.