Evenimentul Zilei > Actualitate > EROARE GRAVĂ în IMNUL GRAMATICII. Vedetele ne invață să vorbim limba română GREȘIT! (VIDEO-CLINICA)
EROARE GRAVĂ în IMNUL GRAMATICII.  Vedetele ne invață să vorbim limba română GREȘIT! (VIDEO-CLINICA)

EROARE GRAVĂ în IMNUL GRAMATICII. Vedetele ne invață să vorbim limba română GREȘIT! (VIDEO-CLINICA)

O, tu, lumină sfântă! Glorie sfântului miel! Etc. Cineva se preocupă să ne învețe gramatica limbii române. Într-adevăr avem nevoie, mai ales în mediul online.

Proaspăt scoasă din cuptor, inițiativa matinalilor de la KISS FM de a-i învăța gramatică pe români dă eroare.  Iată cum sună refrenul  ,,Se zice pe care, ar fi bine să știi/ Cucerește-mă cu textul “Gramatica e sexy”/ Să fii se scrie doar cu doi I// Cucerește-mă cu textul “Gramatica e sexy”// ”.  Gramatica-i sexy și  (g)rea, mai ales când ai senzația că ,,A FI” poate să apară doar cu doi “i” în construcția ,,să fii/fi”.

Ascultă aici IMNUL GRAMATICII!

Dragilor, vă dezamăgesc! ,,Să fii” se scrie cu doi ,,i” doar când verbul a fi se află la modul conjunctiv prezent, persoana a doua, singular.  Există și varianta în care verbul se află la conjunctiv perfect și în acest caz – ,,FI” este cu un singur ,,i”. 

În cazul în care tot nu v-am convins, să știți că este mai bine să fi fu … bătut decât să fii bătut!

În final, realizez că există un Dumnezeu care aranjează lucrurile cum trebuie! Uite, din acest motiv, Sergiu, Andrei, Alina Eremia, Connect-R, Smiley, Ruby, Andra și Puya sunt artiști, nu profesori. Din același motiv, mă bucur că vedetele au cântat și nu au scris pe foaie versurile acestui imn, cine știe ce ieșea.

P.S. Mulțumesc, mamă, că m-ai trimis la școală, mulțumesc profesorilor mei, mulțumesc tuturor!

URMĂRIȚI AICI DIAGNOSTICELE LUI FEREȘTEANU

Ne vedem cu mai multe detalii în fiecare joi, sâmbătă și marți pe Music Channel la emisiunea CLINICA.