Ermiona Asachi - fiică de cărturar, soția lui Edgar Quinet

Ermiona Asachi - fiică de cărturar, soția lui Edgar Quinet

Ermiona Asachi - fiică de cărturar, soția lui Edgar Quinet. Cum a influențat această româncă de renume lupta pentru realizarea idealurilor naționale

Ermiona Asachi - fiică de cărturar, soția lui Edgar Quinet. Cum a influențat această româncă de renume lupta pentru realizarea idealurilor naționale

Este o personalitate a vieții culturale românești născută la 16 decembrie 1821 în Viena. Tatăl său a fost marele om de cultură și istoric Gheorghe Asachi. Ea a urmat drumul obișunit al unei fiice de boier, căsătorindu-se la 18, deci în 1839, ani cu un boier, Alexandru Moruzi.  Cei doi nu s-au înțeles, așa că tânăra se va despărți și va pleca în Franța, unde spiritul revoluționar creștea în intensitate.

A avut o viață spectaculoasă, devenind femeie divorțată, dispusă să nu accepte compromisuri și nici moda vremii, A fost o pionieră a gândirii moderne românești. Mintea sa deschisă a făcut-o să se căsătorească în Franța, cu un soț, francez, celebru, catolic, ceea ce iar reprezenta o provocare în epocă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Devine doamna Edgar Quinet

Ajunsă  la Paris, în 1845, Ermiona Asachi se va integra în cercul viitorilor pașoptiști. După eșecul revoluției europene de la 1848-1849, Ermiona Asachi va continua să susțină cultural emanciparea Principatelor. În anul 1852, anul morții lui Nicolae Bălcescu, anul proclamării ca împărat a lui Napoleon al III-lea, Ermiona Asachi devine doamna Hermione Quinet, prin căsătoria cu marele prieten al românilor, francezul Edgar Quinet. În perioada 1852-1870, soții Quinet s-au autoexilat în Belgia și elveția, nefiind de acord cu politica împăratului Napoleon al III-lea.

În Moldova, Ermiona Asachi a tradus în limba franceză operele marelui cărturar Gheorghe Asachi. A tradus numeroase lucrări celebre ale epocii scrise de autori străini contribuind și la popularizarea operei lui Benjamin Frankin.  A semnat articole în ”Albina Românească”, ”Spicuitorul moldo-român”. Totodată, numele ei apare într-o impresionantă serie de scrisori către nume mari ale Franței, ca Victor Hugo, Louis Blanc, Jules Michelet.

Ermiona Asachi - memorialistă de limbă franceză

Ermiona Asachi a scris lucrări de analiză teologică, pe baza Bibliei pentru tinerii din Moldova și Muntenia, a publicat experiențele exilului familiei Quinet, un izvor fundamental pentru cine vrea să înțeleagă evoluția Europei postpașoptiste. Ermiona Asachi a redat în scris aspectele unei jumătăți de veac cât a durat prietenia soțului său cu Jules Michelet, un alt susținător al cauzei românești.

A decedat la Paris, în data de 9 decembrie 1900.