Ermiona Asachi - fiică de cărturar, soția lui Edgar Quinet

Ermiona Asachi - fiică de cărturar, soția lui Edgar Quinet

Ermiona Asachi - fiică de cărturar, soția lui Edgar Quinet. Cum a influențat această româncă de renume lupta pentru realizarea idealurilor naționale

Ermiona Asachi - fiică de cărturar, soția lui Edgar Quinet. Cum a influențat această româncă de renume lupta pentru realizarea idealurilor naționale

Este o personalitate a vieții culturale românești născută la 16 decembrie 1821 în Viena. Tatăl său a fost marele om de cultură și istoric Gheorghe Asachi. Ea a urmat drumul obișunit al unei fiice de boier, căsătorindu-se la 18, deci în 1839, ani cu un boier, Alexandru Moruzi.  Cei doi nu s-au înțeles, așa că tânăra se va despărți și va pleca în Franța, unde spiritul revoluționar creștea în intensitate.

A avut o viață spectaculoasă, devenind femeie divorțată, dispusă să nu accepte compromisuri și nici moda vremii, A fost o pionieră a gândirii moderne românești. Mintea sa deschisă a făcut-o să se căsătorească în Franța, cu un soț, francez, celebru, catolic, ceea ce iar reprezenta o provocare în epocă.

Devine doamna Edgar Quinet

Ajunsă  la Paris, în 1845, Ermiona Asachi se va integra în cercul viitorilor pașoptiști. După eșecul revoluției europene de la 1848-1849, Ermiona Asachi va continua să susțină cultural emanciparea Principatelor. În anul 1852, anul morții lui Nicolae Bălcescu, anul proclamării ca împărat a lui Napoleon al III-lea, Ermiona Asachi devine doamna Hermione Quinet, prin căsătoria cu marele prieten al românilor, francezul Edgar Quinet. În perioada 1852-1870, soții Quinet s-au autoexilat în Belgia și elveția, nefiind de acord cu politica împăratului Napoleon al III-lea.

În Moldova, Ermiona Asachi a tradus în limba franceză operele marelui cărturar Gheorghe Asachi. A tradus numeroase lucrări celebre ale epocii scrise de autori străini contribuind și la popularizarea operei lui Benjamin Frankin.  A semnat articole în ”Albina Românească”, ”Spicuitorul moldo-român”. Totodată, numele ei apare într-o impresionantă serie de scrisori către nume mari ale Franței, ca Victor Hugo, Louis Blanc, Jules Michelet.

Ermiona Asachi - memorialistă de limbă franceză

Ermiona Asachi a scris lucrări de analiză teologică, pe baza Bibliei pentru tinerii din Moldova și Muntenia, a publicat experiențele exilului familiei Quinet, un izvor fundamental pentru cine vrea să înțeleagă evoluția Europei postpașoptiste. Ermiona Asachi a redat în scris aspectele unei jumătăți de veac cât a durat prietenia soțului său cu Jules Michelet, un alt susținător al cauzei românești.

A decedat la Paris, în data de 9 decembrie 1900.