Ereditatea, decisivă în apariţia cancerului la sân

Ereditatea, decisivă în apariţia cancerului la sân

Femeile în a căror familie au existat cazuri de cancer la sân, dar al căror test a ieşit negativ, sunt de patru ori mai predispuse unor riscuri majore de îmbolnăvire, se precizează într-un studiu al cercetărilor canadieni, citat de Reuters.

Riscul de îmbolnăvire de cancer la sân este cu 40% la sută mai crescut la femeile în a căror familie au fost semnalate astfel de cazuri.

"Când ai de-a face cu un risc atât de mare, trebuie să te gândeşti neapărat la măsurile preventive", a precizat Steven Narod, de la Universitatea din Toronto.

Studiul a fost efectuat asupra unui număr de 1.492 de femei a căror medie de vârstă a fost de 48 de ani, care nu prezentau mutaţiile genetice responsabile cu declanşarea cancerului mamar, BRCA1 şi BRCA2. Subiecţii participanţi la studiu proveneau din familii cu antecedente în ceea ce priveşte cancerul la sân. Astfel, maladia a fost prezentă de două sau mai multe ori la rudele apropiate care erau mai tinere de 50 de ani, ori la rudele mai în vârstă.

Cele mai multe dintre femeile testate nu au prezentat variaţiile genetice care sunt considerate responsabile de apariţia cancerului la sân şi, chiar dacă genele BRCA1 şi BRCA2 sunt asociate şi cu un risc sporit de declanşare a cancerului ovarian, femeile din acest grup de studiu nu au prezentat nicio predispoziţie pentru această formă de boală.

Însă, riscul de apariţie a cancerului mamar în cazul femeilor din grupul de studiu este comparabil cu riscul de 80% de îmbolnăvire existent pe toată duraţa vieţii a pacientelor care prezintă mutaţiile genetice BRCA1 şi BRCA2.

 

Ne puteți urmări și pe Google News