Evenimentul Zilei > International > Erdogan, surprins de mutarea Greciei. Vrea să cumpere avioanele F-35, promise Turciei
Erdogan, surprins de mutarea Greciei. Vrea să cumpere avioanele F-35, promise Turciei

Erdogan, surprins de mutarea Greciei. Vrea să cumpere avioanele F-35, promise Turciei

Atena ar putea pune mâna pe până la 24 de avioane americane F-35A, râvnite de liderul de la Ankara, și care fac parte dintr-un lot comandat de Turcia. Dar, după cum se vede, prietenia cu Putin și cu sistemele rusești S-400 costă. Grecia încearcă astfel să compenseze echilibrul de putere cu Turcia.

Grecia, piață majoră pentru Lockheed-Martin

„Odată cu achiziționarea imediată a unei escadrile formate din 18 până la 24 de avioane de luptă F-35 din a cincea generație, precum și achiziționarea a 18 avioane de luptă franceze Rafale, guvernul grec încearcă să compenseze echilibrul de putere cu Turcia” , comentează Proto Thema, care leagă dorința Atenei de a procura dispozitive produse de Lockheed-Martin cu activarea sistemului S-400 de către forțele turcești.

În 2019, Washingtonul a decis să excludă Ankara din programul F-35 tocmai datorită acestei achiziții de sisteme S-400, incompatibile cu cele utilizate de NATO și denunțate că „citesc” soft-ul avioanelor F-35 pentru contul Rusiei.

Pe de altă parte, Grecia tinde să devină o piață de frunte pentru producătorul american Lockheed-Martin, care a obținut deja un contract pentru modernizarea a 85 de avioane F-16, aducându-le la standardul „Viper” și livrând, prin intermediul filialei sale Sikorsky, șapte elicoptere MH-60R Seahawk către Marina Greacă.

Și grupul american este, de asemenea, foarte bine plasat pentru a obține comanda a patru fregate de tip MMSC (multi-mission surface combatants), derivate din navele din clasa Freedom. Nave care sunt totuși departe de a se ridica la înălțimea așteptărilor pe care Marina SUA le avea de la ele.

Foto: Facebook

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: