A folosit Erdogan sistemul S-400 al lui Putin împotriva NATO?

A folosit Erdogan sistemul S-400 al lui Putin împotriva NATO?

La sfârșitul lunii august, Ankara a difuzat o înregistrare video care arăta interceptarea unor aparate F-16 grecești de către avioane de același tip turce deasupra Mediteranei orientale.

Interceptarea a dat loc unei false lupte aeriene („dog fight”), dar piloții greci au evitat în cele din urmă confruntarea cu omologii turci.

Acest episod s-a produs pe 27 august, cu ocazia exercițiilor militare Eumonia, organizate în comun de Grecia, Cipru, Italia și Franța.

Pe 5 octombrie, cotidianul grec I Kathimerini a afirmat că forțele turce au activar radarul unui sistem de apărare antiaeriană ultraperformant S-400 Triumph (foto), achiziționat de la Rusia, pentru a detecta aparatele F-16 grecești care reveneau de la exercițiul Eumonia, în largul Ciprului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest eveniment, scrie cotidianul grec, ar fi „sunat alarma la Washington privind situația din Mediterana Orientală și ar fi stat la originea vizitelor făcute de secretarul de stat Mike Pompeo în Cipru, pe 12 septembrie, și în Grecia, pe 27 septembrie”.

Ulterior, US Navy a anunțat că vasul său, USS „Hershel Woody Williams”, o navă de tipul „Expeditionary Sea Base”, a fost mutat și va staționa permanent în baza navală Souda din Creta.

Această decizie ar arăta „decizia Statelor Unite de a-și întări substanțial prezența lor în insulă (…). Creta, în general, pare a deveni o placă turnantă pentru concentrarea de echipamente militare, cu infrastructuri capabile să primească nu doar forțele grecești și americane, ci și unități ale țărilor arabe, așa cum a fost cazul în aceste ultime săptămâni cu avioane (F-16 – n.r.) aparținând Emiratelor Arabe Unite”, a comentat I Kathimerini.

„Este îngrijorător. Rămânem încrezători și încă discutăm cu turcii pentru a încerca să găsim o cale de ieșire. Nu pot să mă hazardez în privința a ceea ce președintele (SUA – n.r.) poate face sau nu. Dar am transmis clar guvernului turc voința noastră de a-i vedea renunțând la punerea în funcțiune completă” a S-400, a declarat Mike Pompeo la acea vreme, citat de Opex 360.

Livrarea de baterii antiaeriene S-400 în valoare de 2,5 miliarde de dolari, de către Rusia Turciei, a fost motivul excluderii Ankarei din programul F-35, realizat de Lockheed-Martin, din cauză că instalarea unor asemenea echipamente ar fi de natură să dea Rusiei acces la informații clasificate.

În Congresul SUA, mai mulți aleși pledează pentru ca administrația americană să instituie sancțiuni împotriva Turciei, conform legii CAATSA („Countering America’ Adversaries Through Sanctions Act”), care prevede măsuri la adresa oricărei entități care are legături cu industria rusă de armament.

Însă, în fața perspectivei sancțiunilor promise de Washington în cazul activării instalațiilor S-400, președintele turc Recep Tayyip Erdogan agită cu regularitate amenințarea de a-i „alunga” pe americani de la baza aeriană Incirlîk, unde se află inclusiv un depozit cu bombe nucleare, și de a închide baza Kurecik, unde este instalat un radar cheie pentru apărarea anti-rachetă a NATO.

De aici, reținerea până acum a administrației Trump de a trece la măsuri radicale împotriva Turciei, scrie Opex 360.

Totuși, doi senatori americani, Republicanul James Lankford și Democratul Chris Van Hollen, au pus piciorul în prag săptămâna trecută și i-au adresat o scrisoare lui Mike Pompeo cerând răspunsuri față de utilizarea de către armata turcă a sistemelor S-400.