Evenimentul Zilei > International > Erdogan, surprins de mutarea Greciei. Vrea să cumpere avioanele F-35, promise Turciei
Erdogan, surprins de mutarea Greciei. Vrea să cumpere avioanele F-35, promise Turciei

Erdogan, surprins de mutarea Greciei. Vrea să cumpere avioanele F-35, promise Turciei

Atena ar putea pune mâna pe până la 24 de avioane americane F-35A, râvnite de liderul de la Ankara, și care fac parte dintr-un lot comandat de Turcia. Dar, după cum se vede, prietenia cu Putin și cu sistemele rusești S-400 costă. Grecia încearcă astfel să compenseze echilibrul de putere cu Turcia.

„Răspunsul dumneavoastră imediat va fi apreciat”

„Decizia de a include Grecia în programul de avioane de luptă F-35 se va baza pe diverși factori, cum ar fi programul de livrare a aeronavei, planul de rambursare, configurația aeronavei și o posibilă combinație pentru a obține un total de 18 până la 24 de exemplare (noi sau utilizate de Forțele Aeriene ale SUA, dacă sunt disponibile)”, se afirmă astfel în această scrisoare, semnată de Theodoros Lagios, directorul general al armamentului și investițiilor din  ministerul grec al Apărării, scrie Opex 360.

„Răspunsul dumneavoastră imediat va fi apreciat”, deoarece „din cauza prevederilor bugetare interne și a normelor europene privind deficitele, este esențial ca primele F-35 să fie livrate în 2021”, continuă textul. Care maid ă asigurări că partea greacă va face „tot posibilul pentru a pune în aplicare acest program ambițios”.

La conferința de presă pe care a susținut-o a doua zi după discursul său din Salonic, în septembrie, despre politica de apărare, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, nu a menționat achiziționarea de avioane F -35A, ci cea de 18 avioane franceze Rafale. Și a avansat că primele aparate franceze ar putea fi livrate până la mijlocul anului 2021.

„Alegerea avioanelor Rafale este făcută – și vreau să o subliniez – pentru că avem deja avioane franceze (Mirage F1 și Mirage 2000). Franța era gata să vândă avioane Rafale foarte puțin folosite pentru a cumpăra altele noi. Prin urmare, avem oportunitatea să ne consolidăm considerabil aviația. Este foarte ușor ca un pilot de Mirage să fie format să piloteze Rafale. Cu alte cuvinte, nu plecăm de la zero”, a argumentat Mitsotakis.

Dacă, pentru moment, nu a fost semnat niciun contract pentru livrarea acestor 18 avioane Rafale, acest proiect de achiziție nu pare a fi pus în discuție.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: