Aceste incidente vin pe fundalul creșterii dramatice a numărului de migranți care încearcă să intre în Grecia, număr care a crescut cel mai mult de la începutul crizei refugiaților sirieni din 2015.

Primul incident, potrivit Agenției de Știri ANA-MPA, a implicat 27 de migranți  care au fost depistați la sud-vestul portului Alexandroupoli, în nordul Greciei, la primele ore ale zilei de marți.

O altă barcă rapidă a fost interceptată în largul insulei Farmakonisi în estul Mării Egee. Aceasta transporta 42 de pasageri care au fost duși apoi pe insulă pentru a fi luați în evidență, în timp ce al treilea incident a implicat 47 de migranți care au fost reperați lângă coasta insulei Samos, în estul Mării Egee.

Potrivit cifrelor oficiale publicate  săptămâna trecută de guvernul de la Atena, 46100 de persoane au ajuns în Grecia între 1 ianuarie și 15 septembrie: o creștere de 24 la sută față de aceeași perioadă a anului 2018. Dintre acestea, 12000 au ajuns până la data de 15 septembrie, majoritatea noilor sosiți fiind identificați ca resortisanți afgani și sirieni.

Între timp, Agenția Națională pentru Refugiați a Națiunilor Unite a raportat faptul că pe insulele grecești au ajuns 2.214 persoane în săptămâna 14-20 septembrie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Stelios Petsas, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că guvernul grec caută modalități de a stopa sosirea de noi migranți și de a crește numărul persoanelor care urmează a fi expulzate, după modificarea legislației cu privire la azil, astfel încât cererile de azil să poată fi procesate mai rapid.