ByLock este o aplicaţie de mesagerie criptată despre care guvernul turc controlat de Erdogan susţine că a fost folosită de reţeaua lui Fethullah Gulen, predicator turc autoexilat în SUA în 1999, considerat de Ankara drept organizatorul tentativei de puci din vara anului trecut.

Autorităţile turce au identificat 215.092 utilizatori de ByLock şi au lansat investigaţii în cazul a 23.171 dintre ei.

Sute de companii, dintre care multe de dimensiuni reduse şi aflate în diverse provincii turce, au fost închise şi confiscate de autorităţi în campania de represiuni începută de Ankara după evenimentele din vara anului trecut, transmite Agerpres.

În cadrul acestei campanii, peste 50.000 de oameni au fost arestaţi, în aşteptarea procesului, pentru presupuse legături cu Gulen, în timp ce 150.000 de persoane au fost concediate din sectorul public şi din cel privat.

Numai în sistemul judiciar, 5.920 de persoane au fost concediate pentru presupuse legături cu reţeaua Gulen, a anunţat joi ministrul justiţiei turc Abdulhamit Gul.

Executivul de la Ankara a respins apelurile lansate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, susţinând că numai o astfel de epurare poate neutraliza ameninţarea reprezentată de reţeaua lui Fethullah Gulen, despre care autorităţile turce susţin că este infiltrată mai ales în sistemul judiciar, armată şi instituţiile de învăţământ.