Erdogan dă iar cu bățul în Mediterana. Vrea o formulă „win-win”

Erdogan dă iar cu bățul în Mediterana. Vrea o formulă „win-win”

Sancțiuni, dar cum?

În luna octombrie, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancţiuni contra Turciei.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.

În luna august Ankara a provocat iritarea Greciei  după ce a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruç Reis.

O lună mai târziu, Turcia a retras nava din zona disputată pentru a permite eforturile diplomatice, dar ulterior a retrimis-o, ceea ce a provocat reacţia dură a Greciei, a Franţei şi a Germaniei.

La finalul lunii trecute, Turcia a anunţat retragerea navei Oruç Reis în portul Antalya.

Grupul ţărilor membre ale UE care susţine impunerea de sancţiuni împotriva Turciei este condus de Franţa. Potrivit unor diplomaţi europeni, orice astfel de sancţiuni ar viza foarte probabil sectoare ale economiei turce legate de explorarea resurselor de hidrocarburi.

Insula Cipru este divizată din 1974, partea sa nordică (aşa-numita „Republică Turcă a Ciprului de Nord”) fiind recunoscută numai de Turcia, în timp ce Republica Cipru este membră a Uniunii Europene începând din 2004. Recent, autorităţile cipriote turce au redeschis districtul Varosha din Famagusta, care a fost închis peste 40 de ani şi populat iniţial de localnici elenofoni.