Erdogan: „Am semnat abolirea pedepsei cu moartea dar semnăturile se pot retrage”

Erdogan: „Am semnat abolirea pedepsei cu moartea dar semnăturile se pot retrage”

Confruntat cu un val de critici dinspre Occident, Erdogan se întoarce spre Putin

Poporul turc este cel care dorește pedeapsa cu moartea pentru participanții la lovitura de stat eșuată, a declarat președintele turc, luni seara, la CNN, iar el personal este de acord cu poporul: „Oamenii sunt de părere că acești teroriști trebuie uciși... De ce să-i țin și să le dau de mâncare în închisori în anii care vor urma, asta spun oamenii”.

Tot luni seara, la un miting, în Istanbul, Erdogan a polemizat cu comunitatea internațională: „Există pedeapsa cu moartea în Statele Unite? În Rusia? În China? Există în mai multe părți ale lumii? Nu există în țările Uniunii Europene. Înaintea guvernului nostru, noi (Turcia) am semnat angajamentul de a aboli pedeapsa cu moartea, dar semnăturile se pot retrage (...) În statele democratice și de drept nu poți rămâne orb în fața cererilor oamenilor”, a pledat Erdogan.

Pedeapsă retroactivă?

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, premierul Binali Ildîrîm a respins ieri orice „spirit de răzbunare”: „Un astfel de lucru este absolut inacceptabil în statul de drept”, a spus Îldîrîm la un miting în Ankara.

Turcia a abolit pedepasa în 2004, ca parte a unor reforme în domeniul drepturilor omului, necesare pentru negocierile cu UE. Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că o reintroducere a pedepsei cu moartea va însemna automat tăierea oricăror șanse pentru ca Turcia să mai devină membră a UE

În Parlament, AKP, partidul lui Erdogan deține majoritatea și poate impune reintroducerea pedepsei cu moartea. Totuși el are cel puțin un aliat, MHP, partid naționalist, care s-a pronunțat și el pentru revenirea la pedeapsa capitală. De asemenea, rămâne de văzut cum vor putea fi condamnați puciștii retroactiv.

Reverență la Putin

Confruntat cu un val de critici dinspre Occident, Erdogan face o reverență spre vechiul său prieten, Putin: cei doi piloți turci, care au doborât avionul rus, pe 24 noiembrie 2015, au fost aruncați în arest, acuzați că ar fi participat și ei la puciul de vineri noaptea. Putin și Erdogan au avut o convorbire telefonică după puciul eșuat și au stabilit să se întâlnească în prima săptămână din august.

Între timp, epurările masive continuă în ritm alert: guvernul a demis ieri 257 de funcționari de la biroul premierului, iar Președinția Afacerilor Religioase (Diyanet), cea mai înaltă autoritate islamică, a demis 492 de membri. Și serviciile secrete au suspendat 100 de persoane, suspectate de legături cu Fethullah Gülen, „Inamicul nr. 1” al lui Erdogan. Tot ieri au fost demiși peste 15000 de profesori.