Evenimentul Zilei > International > Erdogan a reținut 73 de PROFESORI universitari, acuzați de legături cu Fethullah Gülen
Erdogan a reținut 73 de PROFESORI universitari, acuzați de legături cu Fethullah Gülen

Erdogan a reținut 73 de PROFESORI universitari, acuzați de legături cu Fethullah Gülen

Represiunea lui Erdogan împotriva presupușilor susținători ai predicatorului turc, refugiat în America, continuă cu aceeași înverșunare.

Poliţia turcă a reţinut vineri dimineaţă 73 de profesori în cursul unor raiduri care au vizat susţinători ai predicatorului Fethullah Gülen, autoexilat în SUA şi acuzat de Ankara de organizarea tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, relatează Anadolu, citată de Reuters.

Aproximativ 110.000 persoane au fost concediate sau suspendate din administraţia publică, armată şi sistemul judiciar şi alte 36.000 au fost arestate după puciul eşuat de la jumătatea lunii iulie. Gülen a negat orice implicare în evenimentele respective.

Procurori din Istanbul au emis mandate de arestare pentru 103 profesori acuzaţi de „apartenenţă la un grup terorist înarmat” în cadrul anchetei ce vizează Universitatea Tehnică Yildiz, a precizat agenţia de presă turcă.
Poliţia a percheziţionat locuinţele şi birourilor profesorilor, iar suspecţii au fost duşi mai întâi la spital pentru un control medical de rutină şi apoi la sediul poliţiei din Istanbul.
Pe de altă parte, autorităţile judiciare au destituit joi 203 judecători şi procurori pentru legături cu ceea ce Ankara numeşte „gruparea teroristă gulenistă”.
Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi unii aliaţi occidentali şi-au exprimat îngrijorarea faţă de amploarea represaliilor, temându-se că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan foloseşte aceste epurări masive drept pretext pentru reprimarea disidenţilor politici.