Episcopii catolici critică rezoluția Parlamentului European referitoare la avorturi: „Promovarea unor agende politice radicale pune în pericol drepturile fundamentale”

Episcopii catolici critică rezoluția Parlamentului European referitoare la avorturi: „Promovarea unor agende politice radicale pune în pericol drepturile fundamentale” Sursa: Dreamstime.com

Legislativul Uniunii Europene a adoptat o rezoluție asupra deciziei Curții Supreme SUA referitoare la avorturi. În legătură cu acest lucru, Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE) își exprimă profundul dezacord, motivând faptul că Parlamentul European nu ar trebui să se implice în chestiuni ce nu țin de propria sa competență.

Pe 7 iulie 2022, Parlamentul European adopta rezoluția referitoare la „decizia Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii de a pune în discuție dreptul la avort în Statele Unite și necesitatea de a proteja acest drept, precum și sănătatea femeilor, în Uniunea Europeană”.

Episcopii catolici din UE critică rezoluția Parlamentului European

Pe 8 iulie, o declarație comună a episcopilor catolici din UE și semnată de pr. Manuel Barrios Prieto, secretarul general al Comisiei Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE), vine să exprime „regretul” privind „deschiderea căii unei devieri a drepturilor omului, care denaturează tragedia avortului pentru mamele în dificultate”.

„Parlamentul European nu trebuie să se angajeze într-o materie, cum este avortul, care nu intră în competența sa, nici să se amestece în afacerile interne ale țărilor democratice, care sunt sau nu membre UE. Promovarea unor agende politice radicale pune în pericol drepturile fundamentale, în special libertatea de gândire, de conștiință și de religie, libertatea de expresie, libertatea de a se aduna și dăunează coeziunii sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prioritatea acordată includerii avortului în Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, în contextul unei eventuale revizuiri a tratatelor UE, poate compromite de o manieră gravă șansele unui asemenea proces de reforme, ducând la intensificarea confruntărilor, atât dintre concetățenii noștri, cât și dintre statele membre”, declară reprezentanții Comisiei Episcopatelor din Comunitatea Europeană, conform Știripesurse.ro.

Decizie istorică în Statele Unite. Curtea Supremă a anulat drepturile federale la avort

Curtea Supremă a anulat, printr-o decizie de 5-4, hotărârea istorică Roe vs. Wade, care a stabilit dreptul constituțional la avort în SUA în 1973. Decizia controversată a instanței oferă statelor puterea de a-și stabili propriile legi cu privire la avort, fără a se teme că vor intra în conflict cu hotărârea care permitea avorturile în primele două trimestre de sarcină.

După pronunțarea acestei decizii a Curții Supreme din Statele Unite, se așteaptă ca aproape jumătate dintre statele americane să interzică sau să restricționeze sever avortul. Aceste legi vor afecta zeci de milioane de persoane din întreaga țară, care vor fi nevoite să treacă granițele statelor pentru a căuta asistență medicală în domeniul reproducerii. Există și state care anunță că intenționează să mențină norme mai liberale de reglementare privind întreruperea sarcinii.