Fetiță de 10 ani, însărcinată în 6 săptămâni. Acum nu mai poate face, legal, avort
- Andra Puiu
- 4 iulie 2022, 12:59
Curtea Supremă din SUA e revocat pe 24 iunie dreptul la avort, iar mai multe state federale au adoptat această decizie. În aceste condiții, o fetiță în vârstă de 10 ani din Ohio nu a putut face întrerupere de sarcină, potrivit The Hill.
Minora este însărcinată în șase săptămâni și trei zile. Ea încearcă să ajungă în Indiana, acolo unde poate face întreruperea de sarcină deoarece decizia Curții Supreme a SUA nu a fost luată în considerare. Ginecologul care a consultat-o în Ohio s-a interesat și a găsit sprijin pentru rezolvarea problemei fetiței de 10 ani.
De pe 29 iunie, în mai multe state, abrogarea dreptului federal la avort a început să fie pusă în practică în cazul sarcinilor care au mai mult de șase săptămâni.
În Ohio, mai multe grupuri de activiști au deschis un proces pentru a obține blocarea legii. Din păcate, activiștii nu au avut succes. După ce Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite ale Americii a eliminat dreptul federal de a face avort, dobândit în 1973 prin hotărârea "Roe v. Wade", Ohio s-a conformat.
Activista și autoarea Holly Kearl, a declarat că ce se petrece în SUA este un coșmar deoarece bărbații violează fetițe, iar adulții le obligă să păstreze sarcina și fie mame încă de la 10 ani. Ea a mai adăugat că legea avortului a fost schimbată din cauza că americanii l-au votat pe Donal Trump, fostul președinte al SUA. Mai mult decât atât, Holly Kearl e de părere că repercusiunile alegerilor vor fi suportate de generații întregi, conform Mediafax.
Criticile lui Biden
Joe Biden, președintele SUA, a criticat pe 1 iulie, la o săptămână după ce decizia a fost luată, hotărârea Curții Supreme care garanta un drept de aproape o jumătate de secol americancelor. Mai mult decât atât, șeful de la Casa Albă se teme pentru sănătatea și viața femeilor. Interzicerea avortului în SUA poate duce la riscarea sănătății reproductive și mintale. Mai mult decât atât, femeile își pot pune viața în pericol.
Astfel de probleme sunt găsite și în Europa deoarece partidele conservatoare încep să aibă din ce în ce mai multă putere. Există trei țări europene care interzic avortul la cerere: Malta, Andorra și San Marino. Monaco și Liechtenstein permit avortul numai atunci când sănătatea sau viața femeii este în pericol, în caz de viol sau din cauza unor anomalii fetale. În Polonia, din luna octombrie poate fi introdusă o lege care să permită avortul numai în caz de viol, incest sau amenințare la adresa sănătății mamei, informează Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive.
În România, de-a lungul anilor, au existat proiecte legislative care să interzică dreptul la întreruperea de sarcină, dar specialiștii în drepturile omului s-au opus categoric.