Decizie istorică în Statele Unite. Curtea Supremă a anulat drepturile federale la avort. Consecințe pentru milioane de americani

Decizie istorică în Statele Unite. Curtea Supremă a anulat drepturile federale la avort. Consecințe pentru milioane de americani avort / Sursa foto. Flickr

Curtea Supremă a anulat vineri, printr-o decizie de 5-4, hotărârea istorică Roe vs. Wade, care a stabilit dreptul constituțional la avort în SUA în 1973. Decizia controversată, dar așteptată, a instanței oferă statelor puterea de a-și stabili propriile legi cu privire la avort, fără a se teme că vor intra în conflict cu hotărârea care permitea avorturile în primele două trimestre de sarcină.

După pronunțarea acestei decizii a Curții Supreme din Statele Unite, se așteaptă ca aproape jumătate dintre statele americane să interzică sau să restricționeze sever avortul. Aceste legi vor afecta zeci de milioane de persoane din întreaga țară, care vor fi nevoite să treacă granițele statelor pentru a căuta asistență medicală în domeniul reproducerii.

Există și state care intenționează să mențină norme mai liberale de reglementare a întreruperii sarcinii.

Susținătorii dreptului la avort au condamnat imediat hotărârea, în timp ce adversarii avortului au lăudat decizia. Protestatarii au descins vineri la Curtea Supremă pentru a se exprima împotriva unei decizii care va aduce Statele Unite cu zeci de ani în urmă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorul Samuel Alito a redactat opinia majoritară prin care a fost anulată hotărârea Roe și o decizie a Curții Supreme din 1992 care susținea dreptul la avort cunoscută sub numele Planned Parenthood vs. Casey. Lui Alito i s-au alăturat alți patru conservatori de la Înalta Curte. Majoritatea a inclus trei judecători numiți de fostul președinte Donald Trump: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett.

Argumentele conservatorilor

Cei trei judecători liberali ai curții au depus o opinie divergentă față de decizie, care a atras rapid protestatari în clădirea Curții Supreme de pe Capitoliul din Washington D.C.

„Constituția nu face nici o referire la avort, iar un astfel de drept nu este protejat implicit de nici o prevedere constituțională, inclusiv de cea pe care apărătorii lui Roe și Casey se bazează acum în principal - clauza procesului echitabil din al paisprezecelea amendament”, a scris judecătorul Alito.

„Această prevedere a fost considerată ca garantând unele drepturi care nu sunt menționate în Constituție, dar orice astfel de drept trebuie să fie „adânc înrădăcinat în istoria și tradiția acestei națiuni“ și implicit în conceptul de libertate ordonată (…) Este timpul să ținem cont de Constituție și să întoarcem problema avortului la reprezentanții aleși ai poporului”, a adăugat el.

sursa foto. Wikimedia

Opinia divergentă a judecătorilor liberali

În opinia divergentă, judecătorii liberali au scris:

„Majoritatea a anulat Roe și Casey (cele două hotărâri – n. red.) pentru un singur și unic motiv: pentru că le-a disprețuit întotdeauna, iar acum are voturile necesare pentru a le respinge. Astfel, majoritatea înlocuiește regula judecătorilor cu o regulă a legii. (…) Majoritatea ar permite statelor să interzică avortul de la concepție încoace, deoarece nu crede că nașterea forțată nu implică deloc drepturile femeii la egalitate și libertate”.

„Curtea de astăzi, adică, nu crede că există ceva de importanță constituțională legat de controlul unei femei asupra corpului său și a traseului vieții sale. (…) Un stat o poate forța să ducă o sarcină la termen, chiar și cu cele mai abrupte costuri personale și familiale”, au mai arătat aceștia.

Decizia a fost luată la o zi după ce Curtea Supremă a invalidat o lege newyorkeză veche de un secol, care făcea foarte dificilă obținerea unei autorizații pentru a purta o armă în afara casei.

Scurgerea în spațiul public, la începutul lunii mai, a unui draft din hotărârea opiniei majoritare, care a răsturnat complet Roe, a trimis unde de șoc în întreaga țară. De asemenea, a aruncat o umbră asupra celei mai înalte instanțe a națiunii, care a deschis imediat o anchetă pentru a găsi sursa scurgerii de informații.

Credibilitatea Curții Supreme pusă la îndoială

Publicarea proiectului de opinie al curții, scris de Alito, a stârnit proteste din partea susținătorilor drepturilor avortului. Aceștia s-au arătat indignați și temători cu privire la impactul pe care decizia îl va avea atât asupra pacientelor, cât și asupra furnizorilor. Astfel, 22 de state se pregătesc să restricționeze avorturile sau să le interzică în mod categoric.

Opinia scursă a marcat o victorie majoră pentru conservatori și pentru susținătorii anti-avort care au lucrat timp de decenii pentru a submina hotărârile Roe și Casey, care sunt susținute de majoritatea americanilor.

Legislatorii republicani de la Washington, care speră să obțină o victorie importantă în alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie, s-au concentrat inițial mai mult pe scurgerea de informații în sine decât pe ceea ce a dezvăluit. Ei au denunțat protestele din fața locuințelor unor judecători conservatori, acuzând activiștii că încearcă să intimideze Curtea.

Scurgerea acestor informații din proiectul lui Alito a atras critici dure din partea celor care cred că deciziile Curții Supreme sunt politizate, după cum relatează CNBC.