Șeful OMS, despre decizia americanilor de a anula dreptul la avort: „Nu ne aşteptam, cu adevărat, la acest lucru din partea SUA”

Șeful OMS, despre decizia americanilor de a anula dreptul la avort: „Nu ne aşteptam, cu adevărat, la acest lucru din partea SUA”OMS. Sursa foto: flickr.com

Miercuri, 29 iunie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, spune că decizia Curţii Supreme de Justiţie a SUA de a anula hotărârea Roe vs. Wade, prin care statul nu mai recunoaște dreptul la avort, reprezintă un regres. Șeful ONU crede că multe femei vor ajunge să-și riște viața, apelând la proceduri de avort nesigure.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, condamnă cu fermitate interzicerea avorturilor în SUA, atrâgând atenția asupra pericolelor la care ar putea fi supuse femeile care decis să avorteze în condiții lipsite de siguranță.

Șeful OMS critică decizia SUA de interzicere a avorturilor

„Dovezile sunt irefutabile. Restrângerea avortului împinge femeile şi fetele spre avorturi nesigure care duc la complicaţii, chiar la deces”. Oficialul OMS transmite că avortul în condiţii de siguranţă ar trebui interpretat în termeni de îngrijire medicală, avertizând că limitarea accesului la acest serviciu ar pune în pericol femeile din comunitățile sărace ori marginalizate.

„Nu ne aşteptam cu adevărat la acest lucru din partea SUA. Am sperat cu adevărat că Statele Unite vor conduce în această problemă”, adaugă oficialul OMS.

Soumya Swaminathan, cercetător şef în cadrul OMS, spune că decizia americanilor este greșită și că interzicerea avorturilor nu va duce la reducerea numărului de proceduri de acest tip, ci va duce la riscuri pentru sănătătatea femeilor.

Alte state ar putea urma exemplul SUA, avertizează șeful OMS

„Ştiu din propria experienţă, lucrând în India, că accesul la avort în condiţii de siguranţă este o măsură care salvează vieţi. Ceea ce fac aceste interdicţii… este că duc femeile în mâinile unor oameni care sunt acolo pentru a exploata situaţia, efectuând avorturi nesigure şi, foarte adesea, având ca rezultat o cantitate uriaşă de daune pentru sănătatea lor şi, uneori, moartea”, spune Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al OMS, care adaugă: „Este regretabil să vedem că unele ţări merg înapoi”.

Pe lângă asta, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, spune că are temeri cu privire la probabilitatea ca alte țări să înțeleagă în mod eronat efectele hotărârii Curţii Supreme din SUA, alegând să adopte, la rândul lor, acțiuni similare de interzicere a avorturilor, conform Alephnews.ro.

Curtea Supremă a anulat drepturile federale la avort

Curtea Supremă a anulat vineri, 24 iunie 2022, printr-o decizie de 5-4, hotărârea istorică Roe vs. Wade, care a stabilit dreptul constituțional la avort în SUA în 1973. Decizia controversată, dar așteptată a instanței, oferă statelor puterea de a-și stabili propriile legi cu privire la avort, fără a se teme că vor intra în conflict cu hotărârea care permitea avorturile în primele două trimestre de sarcină.

După pronunțarea acestei decizii a Curții Supreme din Statele Unite, se așteaptă ca aproape jumătate dintre statele americane să interzică sau să restricționeze sever avortul. Aceste legi vor afecta zeci de milioane de persoane din întreaga țară, care vor fi nevoite să treacă granițele statelor pentru a căuta asistență medicală în domeniul reproducerii.

Există și state care vor să mențină norme mai liberale privind întreruperile de sarcină

Susținătorii dreptului la avort au condamnat imediat hotărârea, în timp ce adversarii avortului au lăudat decizia. Protestatarii au descins la Curtea Supremă pentru a se exprima împotriva unei decizii care va aduce Statele Unite cu zeci de ani în urmă.

Judecătorul Samuel Alito a redactat opinia majoritară prin care a fost anulată hotărârea Roe și o decizie a Curții Supreme din 1992 care susținea dreptul la avort, cunoscută sub numele Planned Parenthood vs. Casey. Lui Alito i s-au alăturat alți patru conservatori de la Înalta Curte. Majoritatea a inclus trei judecători numiți de fostul președinte Donald Trump: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett.

Argumentele conservatorilor

Cei trei judecători liberali ai Curții au depus o opinie divergentă față de decizie, care a atras rapid protestatari în clădirea Curții Supreme de pe Capitoliul din Washington D.C.

„Constituția nu face nici o referire la avort, iar un astfel de drept nu este protejat implicit de nici o prevedere constituțională, inclusiv de cea pe care apărătorii lui Roe și Casey se bazează acum în principal – clauza procesului echitabil din al paisprezecelea amendament”, a scris judecătorul Alito.

„Această prevedere a fost considerată ca garantând unele drepturi care nu sunt menționate în Constituție, dar orice astfel de drept trebuie să fie „adânc înrădăcinat în istoria și tradiția acestei națiuni“ și implicit în conceptul de libertate ordonată (…) Este timpul să ținem cont de Constituție și să întoarcem problema avortului la reprezentanții aleși ai poporului”, a adăugat el.