Un excepțional editorial al lui Daniel Greenfield pentru Front Page Magazine.

La câteva săptămâni după ce californienii i-au dat voturile lui Bernie Sanders, sunt cozi uriașe la hârtie igienică. Hârtia igienică, la fel ca produsele lactate sau cele de curățat, este raționalizată la două bucăți de familie.

Cumpărătorii isteți au învățat, după modelul celor din fosta Uniune Sovietică, să facă rost de ceea ce au nevoie făcând troc cu tot ce pot cumpăra. Hârtie igienică la schimb cu săpun antibacterian. Lapte cu șervețele.

Comicul Yakov Smirnoff (originar din Ucraina) a glumit toată cariera sa despre statul la coadă la hârtie igienică pentru a descoperi la final că magazinul de stat nu vinde hârtie igienică, ci altceva ce poate fi dat la schimb.

„Dacă m-aș apuca să fac bancuri despre o lipsă de hârtie igienică în America, nu ar  avea nici un sens, pentru că intri în orice magazin și vezi 15 mărci de hârtie igienică”, spunea el odată într-un interviu.

„Ieri, am stat la coadă două ore așteptând să fie descărcat un camion al (lanțului de farmacii) CVS. Toată lumea aștepta spirt și hârtie igienică. M-am simțit ca și cum m-aș fi întors în Uniunea Sovietică”, a scris pe Twitter Smirnoff, care acum trăiește în California.

Vechile anecdote sovietice au în sfârșit sens în America.

„Nu ai nevoie de 23 de feluri de deodorant de subraț când în țara aceasta există copii înfometați”, spunea odată senatorul Bernie Sanders.

Acum nu mai ai de unde alege nici deodorante. Iei ce găsești pe raft și te obișnuiești să-și placă.

Votanții lui Sanders și-au dorit să trăiască în socialism. Acum, au ocazia să vadă cum este.

Între interdicțiile de circulație, penurii și autoritate guvernamentală absolută, ei trăiesc într-un tip de sistem pe care Sanders și fanii săi îl admirau când era departe, peste mări și țări.

În 2003, Sanders împreună cu congresmenii Conyers, Jesse Jackson și Sheila Jackson Lee au semnat o scrisoare de sprijin pentru Hugo Chaves, brutalul dictator venezuelean. „Dacă Abraham Lincoln și George Washington ar fi trăit, ar fi fost alături de noi”, i-au scris ei lui Chavez.

„În aceste zile, visul american este mai plauzibil să se realizeze în America de Sud, în țări ca Ecuador sau Venezuela”, spunea Sanders.

Visul socialist din Venezuela a început cu penurie la hârtia igienică, apoi cu lipsuri la lactate, și în cele din urmă la alimente, medicamente sau apă de băut, în timp ce regimul marxist îi plătea pe gealații săi în produse alimentare.

Cozile de azi la supermarketuri nu sunt decât aperitivul „socialismului democratic” în acțiune.

Coronavirusul nu este comunismul, însă el a creat condițiisociale, politice și economice similare celor din comunism, cu un stat autoritar, o populație speriată și penurii.

Nu există laborator mai potrivit pentru a vedea cum se vor petrece lucrurile în California într-un regim comunist.

Sanderniștii din California sunt invariabil bogați și trăiesc în lux. Abțibildurile cu Bernie de pe mașini apar rareori la Chevy-urile rablagite, ci mai ales pe câte o Tesla, un Mercedes sau un Beemer.

Puteți admira panouri publicitare cu Bernie pe peluzele din fața vilelor somptuoase, ai căror proprietari își imaginează că socialismul este pentru ceilalți.

Mașinile și conacele celorlalți vor fi confiscate. Nu ale lor.

Alții nu vor putea să cumpere nici măcar produsele de bază. Nu tovarășii din Sillicon Valley, care au donat o avere în conturile lui Sanders.

Donatorii bogați ai lui Bernie descoperă acum stilul de viață pe care îl idealizau de la distanță, până să aștepte la cozi în fața supermarketurilor goale și să se crucească în fața anunțurilor cu „Out of Stock” de pe site-ul Amazon.

Pentru a-l parafraza pe Sinclair Lewis, poetul preferat al socialiștilor californieni, „Când comunismul va veni în California, el va purta pe figură o mască de protecție, mănuși medicinale și la volanul unui BMW cu un abțibild pe bara de protecție cu Bernie 2020, înhățând cu lăcomie toate sulurile de hârtie igienică de pe raft”.

Există două tipuri de socialist: ideal și real.

Socialismul ideal este un ansamblu plăcut de jocuri intelectuale, de castele de nisip, de turnuri de fildeș înălțate spre cer, în care cuvintele alese și atitudinile potrivite le pot permite iluminaților să realizeze raiul pe pământ.

Adevăratul socialist este coada la hârtie igienică.