Enel se retrage din Rusia. Subsidiara firmei locale, cumpărată de Gazprombank și Lukoil
- Mădălina Dinu
- 13 octombrie 2022, 19:24
Compania italiană de energie Enel iese de pe piața din Rusia, după ce a vândut subsidiara firmei locale Lukoil și a i fondului de investiţii Gazprombank-Frezia.
Enel a încheiat vânzarea întregii sale participații din cadrul PJSC Enel Rusia către PJSC Lukoil și fondul privat Gazprombank-Frezia pentru aproximativ 137 de milioane de euro, a informat compania, citată de Reuters.
Însă tranzacția are un impact negativ asupra profitului net de circa 1,3 miliarde de euro.
Vladimir Putin a permis, în septembrie 2022, vânzarea participației majoritare deținute de Enel la subsidiara din Rusia. Aceasta deține două parcuri eoliene și trei centrale electrice pe bază de cărbune în federație.
Enel S.p.A. anunță ca pas următor, după emiterea comunicatului de presă din 16 iunie 2022, că a finalizat vânzarea întregului pachet de acțiuni deținut în cadrul PJSC Enel Rusia, egal cu 56,43% din capitalul social al acesteia din urmă, către PJSC Lukoil și Fondul Combinat Închis de Investiții „Gazprombank-Frezia”, pentru o sumă totală de circa 137 de milioane euro, ca urmare a îndeplinirii tuturor condițiilor prevăzute anterior în cele două contracte separate încheiate cu aceștia, inclusiv aprobarea tranzacției de către Președintele Federației Ruse, în conformitate cu paragraful 5 din Decretul nr. 520 din 5 august 2022.
Enel a cedat toate activele sale de generare a energiei din Rusia
În urma tranzacției, Enel a cedat toate activele sale de generare a energiei din Rusia, care includeau aproximativ 5,6 GW capacitate convențională și aproximativ 300 MW capacitate eoliană în diferite stadii de dezvoltare. Tranzacția este în acord cu obiectivul strategic al Grupului de a-și concentra activitățile, în principal, în țările în care o poziție integrată de-a lungul lanțului valoric poate stimula dezvoltarea și poate genera valoare în procesul tranziției energetice.
Tranzacția a generat un efect pozitiv asupra datoriei nete consolidate a Grupului de aproximativ 610 milioane de euro și un impact negativ asupra venitului net raportat al Grupului de aproximativ 1,3 miliarde de euro, reflectând în principal eliberarea unei rezerve de conversie valutară de aproximativ 1 miliard de euro, începând cu 30 septembrie, 2022. Acest efect contabil nu va avea niciun impact asupra rezultatelor economice obișnuite.
În urmă cu o lună, Enel menţiona că a adoptat deja măsuri care au avut ca rezultat încetarea activităţilor de management şi coordonare în relaţia cu Enel Rusia. Aceste măsuri includ: numirea de către Enel doar a unor directori independenţi, de naţionalitate rusă, numirea unui nou director general, de asemenea de naţionalitate rusă, care răspunde exclusiv consiliului director; încetarea, în toate situaţiile în care a fost posibil, a contractelor intra-grup; modificarea structurii organizaţionale a Grupului Enel pentru a reflecta încetarea subordonării ierarhice a personalului si funcţiilor de business ale Enel Rusia către cele ale Enel.
Moartea suspectă a șefului Lukoil
Șeful consiliului de administrație al gigantului petrolier Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce a căzut de la fereastra Spitalului Clinic Central al Administrației Prezidențiale din Moscova, unde era internat. Una dintre variantele luate în calcul este sinuciderea, afirmă surse din rândul anchetatorilor, potrivit agenției ruse de presă Interfax.
De la începerea războiului din Ucraina, un lung șir de morți suspecte au apărut în rândul persoanelor influente din Rusia.
Șeful Lukoil Ravil Maganov a fost unul dintre cei care s-au opus vehement războiului dus de Rusia în Ucraina.
Ravil Maganov a ajuns la conducerea gigantului petrolier în anul 2020. Făcea partea din structura companiei încă din anul 1993. În anul 2006 a fost numit vicepreședinte al companiei petroliere.