Cine cumpără combustibil de la Lukoil. Zeci de instituții din România au băgat bani în buzunarele rușilor

Cine cumpără combustibil de la Lukoil. Zeci de instituții din România au băgat bani în buzunarele rușilor Lukoil. Sursa foto: arhiva EVZ

Zeci de instituții publice din România nu au ținut cont de războiul din Ucraina și au ales să achiziționeze combustibil de la compania rusească Lukoil. Nici Ministerul de Interne nu a încetat colaborarea.

Zeci de instituții publice din România au continuat să cumpere combustibil de la compania rusească Lukoil după declanșarea războiului din Ucraina. Primării, consilii județene, regii locale de apă sau transport au oprit contracte prin licitații publice și proceduri simplificate sau au cumpărat direct carburanți sau roviniete de la compania rusească Lukoil.

Autoritățile din București au declarat că nu vor mai continua colaborarea cu Lukoil, dar nu au reușit să se țină de cuvânt. Compania avea cele mai multe contracte încheiate cu autoritățile locale pentru distribuția de combustibil.

Pe 27 martie, ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat că mai multe instituții din subordinea sa au contracte cu Lukoil că aceste contracte „trebuiesc sancţionate şi revizuite” din cauza războiului produs de Putin în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Războiul nu a oprit contractele cu Lukoil

„Noi am demarat o analiză la nivelul Ministerului şi categoric ne vom conforma deciziilor luate la nivel european. Ţara noastră va transpune aceste decizii în practică şi evident că orice astfel de contract, dacă este – şi din punctul meu de vedere este în categoria celor care trebuiesc sancţionate şi revizuite – fără doar şi poate o vom face. Cred că ar fi chiar potrivit să fim printre primii care facem acest lucru şi să dăm un exemplu”, afirma la acel moment ministrul de Interne.

Sursa: Dreamstime.com

Conform site-ului de achiziții publice, din data de 24 februarie 2022 și până pe 25 august, au fost realizate peste 30 de contracte de achiziții prin sistemul de licitație publică sau procedură simplificată în care apare firma Lukoil. Cel mai mare contract după declanșarea războiului din Ucraina a fost încheiat de compania locală de transport călători din Timișoara - Societatea de Transport Public Timișoara S.A.

Conform caietului de sarcini, firma urma să livreze, începând din aprilie 2022, data desemnării câștigătorului, 41.500 de litri de benzină și 4.150.000 de litri de motorină. Contractul era valabil timp de 12 luni și avea o valoare de 21.731.811 lei (peste 5 milioane de euro).

La licitația publică organizată de companie s-a prezentat un singur candidat - Lukoil România. „Societatea cu acționariat rusesc avea contracte cu compania din Timișoara de mai bine de 6 ani și oferea și cel mai mare discount, de 0,57 de lei pe litru”, a declarat Rușeț pentru Europa Liberă.

Cine colaborează cu Lukoil

Cu toate că războiul a început, mai multe instituții au continuat să ofere bani Rusiei, printre care și:

- Administrația Națională Apele Române - Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea - achiziție de 328.428,48 de lei - pe 26 iulie, în baza unui contract cadru încheiat în 2019.

- Compania Municipală Energetică București S.A. - achiziție de 499.520 de lei, pe 11 mai 2022, în baza unui contract cadru.

- Compania de Apă „Arieș” S.A. - anunț simplificat atribuit în iunie 2022 - Furnizare combustibil sub forma de bonuri valorice cu valoare de 50 lei/bucata - 84.750 litri. Valoarea contractului se ridică la 634.200 de lei.​

- Primăria Municipiului Tarnaveni - prin procedură simplificată a atribuit un contract pe o perioada de 12 luni, în valoare de 322.641.67 de lei pentru: motorină Euro 5 - 44.180 litri și benzină 95- 2.930 litri.​

- Consiliul Județean Dolj - a cumpărat 6.644 de bonuri valorice a câte 50 de lei bucata, în limita a 32.300 de litri pentur următoarele 12 luni.

- CFR Călători S.A - cheltuie 531.959.34 RON pentru achiziția de combustibil în baza unui contract subsecvent unui contract-cadru.​

- Comuna Apahida - contract încheiat pe 24 iunie pentru achiziția a 35.000 de litri de motorină și 5.000 e litri de benzină. Valoarea contractului se ridică la 287.350 de lei.​

- Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară - achiziționează combustibil de 53.775 de lei în baza unui anunț simplificat.