Editura Evenimentul si Capital

Emoționanta poveste a simbolului primăverii

Ilustrația acestei povești îi aparține Amaliei Dulhan, care și l-a imaginat astfel pe Marțisara
Autor: | | 0 Comentarii | 567 Vizualizari

Având la îndemâna istorioarele culese de folcloristul Simion Florea Marian, în urmă cu mai bine de 100 de ani, scriitoarea Doina Ruști (foto) a refăcut, pentru Evenimentul zilei, această minunată legendă a demonului răzbunător îndrăgostit de fata din pădure

În fiecare zi de 1 Martie, oamenii își oferă mărțișoare, își zâmbesc, se îmbrățișează și se sărută. Cei mai mulți fără să aibă habar sau măcar să se gândească la semnificația acestui gest delicat sau la originea obiceiului contorsionat și schimbat de la an la an, de la o generație la alta. Așadar, haideți să deslușim împreună tainele mărțișorului, împărtășite cu măiestrie de Doina Ruști!

Avea părul în alb și roșu

„Mai demult, lumea vorbea des despre el. Deși cobora din castel doar o dată pe săptămână, putea fi zărit prin păduri, înfăşurat într-o pelerină ca o pală de foc. Cine i-a văzut fața, n-o uită niciodată, căci are niște ochii umbriţi de amintiri parfumate și coarne de țap. Dar ceea ce-l face cu adevărat memorabil este părul, jumătate alb și jumătate roșu, în șuvițe care-ți iau ochii de mătăsoase ce sunt. Cât priveşte picioarele, cică s-ar termina cu nişte copite strălucitoare.

(...) Numele lui este Marțisara, dar uneori i se spune, în derâdere, Marţolea. De la el ne-a rămas mărțișorul și amintirea unui cântec trist. Căci acest ţap tânăr şi înfumurat este și unul dintre marii cântăreți ai lumii. Glasul lui coboară peste inimile îndurerate, mai ales în serile de marţi, când oamenii sunt adesea loviţi de tristeţe. (...) Iar cine îi ascultă cântecul este lovit de o durere de moarte.

Se zice că dacă cineva ar încerca să-și astupe urechile ori să-l ignore în vreun fel, ar trebui să fie pregătit pentru ceea ce e mai rău. Marțisara este un demon răzbunător. Și nimic nu-l supără mai rău decât indiferența oamenilor față de cântecul lui. Poate să ia orice înfățișare. Este capabil de cele mai mari răutăți. (...) Puțini au rămas în afara cruzimii lui. Mai ales în serile de marți. Cu o singură excepție”

Martie, o caldă aducere aminte Marțișara continuă să fie demonul serii şi al nopţii de marţi, iar faptele sale, chiar dacă dureroase și crude, pornesc din sufletul unei fințe pasionale. Dezlănţuit şi seducător, Marţisara exprimă forţa vieţii şi a lumii vegetale, o forţă persistentă, protectoare, malefică şi neiertătoare. Dar în prima zi a lunii martie îşi aduce aminte de acea fată căreia i-a dăruit un ban de argint şi, cuprins de blândeţe, dă drumul unui cântec care topeşte zăpezile şi tulbură somnul pisicilor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI