Emil Boc pune Clujul pe harta viitorului. Cum arată primul smart city din România?

Emil Boc pune Clujul pe harta viitorului. Cum arată primul smart city din România?

Unul dintre principalele obiective ale primarului proaspat reales Emil Boc a fost acela de a transforma Clujul în primul smart city din România, în care locuitorii să se bucure de beneficiile unui oraș cosmopolit, digitalizat și sustenabil.

Autobuze electrice, senzori care identifică nivelul de poluare și zgomot, city parking, prin care șoferii pot vedea direct de pe telefon care sunt locurile libere de parcare din zona centrală, strada smart, care are stații de încărcare pentru trotinete, mașini și biciclete sau aplicații de tipul Antonia, prin care pot fi plătite online taxele, se pot obține certificate de urbanism sau se pot face sesizari si cereri către Primărie au transformat Clujul intr-un oras al viitorului si l-au dus direct în etapa finala a competiției pentru desemnarea Capitalei Europene a Inovării, 2020.

Poate tocmai din aceste motive Cluj Napoca este orașul care are cea mai fierbinte piața imobiliară a momentului, destinația predilectă de relocare pentru specialiștii și tinerii din București și celelalte orașe mari ale țării și, de câțiva ani, unul dintre cele mai mari centre de dezvoltare IT din România.

Piața imobiliară din Cluj a ajuns la un maxim istoric, iar cererea pare să nu se oprească aici, depășind cu mult ofertele pe care le au acum dezvoltatorii imobiliari. Mai cu seamă de când așteptările clienților, în special ale celor din segmentul de vârstă 24-49 de ani, au început să devină din ce în ce mai clare: vor să trăiască într-un spațiu modern, digitalizat și inovator, în care in plus se respiră cel mai curat aer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce nu a reușit Bucureștiul, reușește Emil Boc

Nu e de mirare ca aici si-a gasit locul primul proiect rezidential smart din Europa Centrala si de Est, Transilvania Smart City, care este totodata si cel mai mare complex rezidențial din aceasta parte a Europei. Este de fapt un mini oras pentru ca va include 10.000 de apartamente, in care locuitorii vor beneficia, pe langa parc în incinta cartierului, școală, grădiniță, mall, sală de sport sau restaurante pet friendly, de heliport și telegondolă care va face legătura directă cu aeroportul din Cluj. Se poate spune ca ce nu a reusit Bucurestiul, care a incercat sa construiasca o telegondola inca din 2011, pe fonduri europene, reuseste Clujul cu Emil Boc.

Clujul a recuperat în ultimii ani mai mult decât oricare alt mare oraș din România în materie de dezvoltare sustenabilă și inovație, iar acum se luptă de pe picior de egalitate cu orice altă metropolă europeană. Rămâne de văzut cum va arăta de azi în 4 ani, când tot mai mulți tineri și specialiști se preconizează că se vor reloca în acest municipiu, și tot mai multe investiții se vor face în zona de Vest a țării.