Deputatul Raluca Turcan crede că PDL este avantajat de uninominal la alegerile din toamnă şi susţine că nu a recurs la operaţii estetice.
EVZ: Se poate vorbi despre un conflict în interiorul partidului, între membrii vechii formaţiuni şi cei care provin din PLD? Raluca Turcan: Conflict în niciun caz, indiferent cât se străduiesc să inducă lucrul acesta adversarii noştri politici sau o parte a mass-media. Mai există mici nemulţumiri care însă sunt la nivel interuman şi ar fi putut exista, la fel de bine, şi în interiorul PD sau al PLD.
Cum aţi descrie relaţia pe care o aveţi cu Theodor Stolojan? Dl Stolojan a ajutat foarte mulţi tineri care erau la început în politică. Le-a dat şansa de a se implica şi de a dovedi de ce sunt în stare. Unii dintre aceştia au ajuns parlamentari, alţii chiar miniştri. Unii au confirmat, alţii nu.
Cum l-aţi cunoscut? M-am angajat la o firmă privată, la departamentul de relaţii publice care făcea PR-ul şi pentru persoana publică Theodor Stolojan. Odată cu intrarea în politică a dumnealui, am rămas pe partea de consultanţă politică până în 2004, când am decis să mă implic activ în politică, la solicitarea colegilor mei sibieni.
V-ar favoriza sau v-ar ajuta dacă Stolojan s-ar întoarce de la Parlamentul European pentru o funcţie la vârful viitorului guvern? Nu văd cum m-ar favoriza. Cred că unul dintre principalii beneficiari aţi fi chiar dv., ca şi cetăţean al acestei ţări.
Consideraţi că încă mai purtaţi emblema de „om al lui Stolojan“? Lucrul cel mai simplu pe care îl poate face un om este să judece în clişee. E o emblemă care pe mine nu mă deranjează, dar din păcate e folosită cu dorinţa de a răspunde clişeelor, frustrărilor sau imoralităţii celor care o promovează. A fi asociată ca imagine cu un om corect, apreciat de ceilalţi şi care ţi-a oferit şi o şansă în viaţă n-ar trebui să fie un lucru rău într-o societate normală.
Cum vă imaginaţi cariera dv. dacă nu l-aţi fi cunoscut pe Theodor Stolojan? Cariera mea pornise deja în domeniul relaţiilor publice după ce terminasem ASE-ul. Cel mai probabil aş fi făcut consultanţă politică sau aş fi lucrat într-o companie multinaţională şi aş fi intrat în politică mai târziu.
Consideraţi juste acuzaţiile care i se aduc lui Theodor Stolojan în dosarul „Electrica Muntenia Sud“? Vă referiţi probabil la acuzaţiile lansate de PSD? În acest caz, nu are niciun rost să comentez subiectele false pe care PSD încearcă să le creeze presei.
Cum aţi descrie relaţia cu Vasile Blaga, care v-a spus într-o şedinţă că nu are nevoie de „fiţe“ în partid? O asemenea afimaţie nu a existat, ea este un fals creat printr-un articol de presă. A fost o discuţie mai aprinsă într-o şedinţă internă, între nişte oameni care muncesc şi sunt supuşi presiunilor. Formularea s-a referit la „fiţele unora din partid“ şi a avut un caracter general, numele meu nu a fost rostit de cineva.
Credeţi că revenirea Monei Muscă ar fi afectat imaginea PDL sau electoratul şi-ar fi pierdut din încrederea în partid? Nu ştiu. Cred însă că Mona Muscă şi-ar fi făcut datoria cu prisosinţă faţă de persoanele care ar fi votat-o.
Veţi candida la alegerile parlamentare din toamnă? Da, voi candida la Sibiu, acolo unde este şi circumscripţia mea actuală. Vreau să rămân alături de sibieni pentru a finaliza o parte din proiectele începute acolo, cum ar fi susţinerea finalizării şoselei de centură şi construcţia de campusuri şcolare.
Care sunt şansele PDL la aceste alegeri? Cred că PDL porneşte cu prima şansă la aceste alegeri, însă trebuie să conştientizeze şi să pareze pericolele care vin atât din exteriorul, cât şi din interiorul partidului, în principal alianţa PNL-PSD. Din exterior, pericolul îl reprezintă o anumită strategie a adversarilor noştri, pe care aş numi-o strategie de tip anaconda, aceea de strangulare a PDL, indiferent de rezultatul alegerilor. Aici ei vizează chiar un nou demers de suspendare a preşedintelui României, astfel încât, indiferent de rezultatul nostru la alegeri, să încerce blocarea formării unui guvern PDL. Sau, în parlamentul viitor, chiar dacă PDL ar obţine cel mai mare număr de mandate, să încerce să blocheze constituirea unei majorităţi de susţinere a unui guvern format de un prim-ministru desemnat din partea PDL.
Cum veţi contracara acest pericol? Numai printr-un rezultat detaşat în favoarea noastră la alegerile din toamnă, astfel încât să avem legitimitatea de a forma guvernul şi să avem şi un important sprijin al opiniei publice, al societăţii, de a riposta la orice încercări de deturnare a votului cetăţenilor.
Şi celelalte probleme care vin din interior? Pericolul ar fi să nu ne punem la maximum în mişcare motoarele, cu impresia că oricum vom câştiga, pentru că ceilalţi nu au cum să obţină mai mult ca noi. PDL este un partid care a trecut cu brio testul unificării PD cu PLD, iar acum prioritatea trebuie să fie întărirea organizaţiilor, funcţionarea lor la capacitate maximă şi o comunicare continuă şi deschisă cu oamenii.
Credeţi că PDL este avantajat de votul uninominal? Cred că PDL este partidul cel mai avantajat de votul uninominal, de altfel la noi se află şi oamenii care au susţinut primii reformarea clasei politice şi schimbarea sistemului de vot.
Alături de cine vedeţi PDL la guvernare? Dorinţa noastră este să obţinem un rezultat care să ne permită să guvernăm singuri, fără a face alianţe care, la un anumit moment, să devină nefuncţionale din cauza intereselor dictate de un partid sau altul. Dacă însă nu se va întâmpla lucrul acesta, formula ar fi cu acei oameni din PNL care nu au virat spre PSD, care au fost doar victimele unei guvernări de stânga într-un partid de dreapta, aşa cum a dorit actualul primministru.
De ce credeţi că s-a întâmplat acest lucru? Evident ca singura raţiune pentru care grupul lui Tăriceanu a făcut lucrul acesta a fost rămânerea la putere pentru cât mai mult timp, la conducta cu bani publici, indiferent de nevoile şi aşteptă rile oamenilor, inclusiv ale membrilor de partid.
NAŞ. Raluca Turcan a fost lansată în politică de Theodor Stolojan
FRUMUSEŢE
Tatuajul permanent la buze şi sprâncene îl are de cinci ani
EVZ: Cât de important este pentru o femeie aspectul fizic? Raluca Turcan: E important în măsura în care nu devine şi definitoriu. E trist când auzi despre cineva „Săraca, e aşa frumoasă, dar e proastă“.
Sunteţi adepta operaţiilor estetice? Da, dacă te fac să te simţi mai bine şi mai împăcată cu tine însăţi.
Aţi apelat până acum la o astfel de intervenţie? La intervenţii chirurgicale estetice nu, în pofida a ceea ce au scris ziarele, că aş avea implanturi cu silicoane. La tratamente de înfrumuseţare da, pentru că o iau şi ca fiind parte a respectului pe care îl ai faţă de tine însăţi. Pun preţ pe aspectul îngrijit al unei femei. În afară de om politic sunt şi femeie şi-mi place să fiu femeie. Nu vreau să devin genul acela de femeie-bărbat.
În presă au apărut informaţii că aţi avea tatuaj permanent la buze şi sprâncene. Tatuajul permanent îl am de cinci ani.
Cum se împacă cariera politică cu cealaltă postură, de mamă? Uneori mai bine, alteori mai puţin. Cariera politică presupune multă muncă, ore petrecute departe de familie, stres, lucruri care-şi pun amprenta uneori şi asupra celor dragi. Am noroc însă de un soţ înţelegător, de părinţi şi prieteni care ne înţeleg şi ne susţin. Resimt uneori nişte frustrări când nu pot petrece cât timp mi-aş dori cu Eric şi cu Valeriu.
Vi s-a schimbat viaţa după naşterea fiului dv.? Nu mi-am imaginat că a avea un copil îţi poate schimba abordarea asupra vieţii atât de radical. Acum ştiu ce e cu adevărat important, pentru ce merită să te consumi şi să pui la suflet. Nimic nu e mai frumos ca doi ochişori care te întâmpină dimineaţa, uneori şi după multe ore de nesomn, pregătiţi pentru o nouă zi.
Cum este cel mic? Acum, la aproape 11 luni, pot spune că e un copil bun, înţelegător, ager şi cu foarte multă personalitate. Trebuie să verifice tot, să înţeleagă ce se întâmplă şi nu se lasă până nu face ce-şi pune în cap. În plus, e foarte comunicativ, îi plac oamenii, acordă şi cere atenţia celor din jur.
V-ar plăcea să urmeze o carieră în politică? Mi-aş dori enorm să facă performanţă în ceea ce va face. În rest, dacă voi simţi că are aptitudini şi înţelegere pentru politică, îl voi încuraja, pentru că e nevoie de tineri, de oameni dedicaţi şi competenţi în politică.
Vă gândiţi la un al doilea copil? Mai mult Valeriu. Deocamdată mi-a fost destul de greu cu munca de partid, cu campania şi, sincer, îmi cam lipseşte curajul.
Vă vedeţi în politică toată viaţa sau la un moment dat vă gândiţi să vă retrageţi? În acest moment nu văd viaţa mea în afara politicii.
Discutaţi politică în casă? Nu, am făcut o înţelegere cu soţul meu şi nu vorbim politică în casă. Timpul pe care îl petrecem împreună este puţin şi este dedicat în exclusivitate familiei.
NUNTĂ. Raluca şi Valeriu Turcan, un cuplu fericit
GEOPOLITICĂ
Un economist şcolit în Rusia
> Raluca Turcan s-a născut pe 2 aprilie 1976, la Botoşani.
> A studiat la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“ din oraş.
> În 1999 a terminat Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE. Între 1996 şi 1999, în urma primirii unei burse guvernamentale, a studiat la Institutul Puşkin, din Moscova. „În momentul de faţă nu mă ajută în politică ce am învăţat acolo, dar rămâne partea de cultură rusă pe care nimeni nu poate să o ignore. Am aprofundat-o şi am avut şansa să o cunosc din interior“, spune Raluca Turcan. În plus, aceasta a studiat la Universitatea de la Viena şi la Washington.
> Tot în 1999 se angajează la Tofan Grup, în calitate de consultant relaţii publice. Atunci l-a întâlnit pe Theodor Stolojan, care lucra la Departamentul de dezvoltare al companiei.
> Între 2000-2004 a fost expert parlamentar în Senatul României, dar şi consilier al lui Theodor Stolojan, la vremea respectivă preşedinte al PNL.
> Din 2004 este deputat în Parlament.
> În perioada martie 2007-decembrie 2007 a ocupat funcţia de vicepreşedinte PLD, iar din decembrie 2007 este vicepreşedinte PDL.
> Este căsătorită cu Valeriu Turcan, purtător de cuvânt al preşedinţiei. Împreună au un băieţel, Eric Octavian, în vârstă de 11 luni. Naşul său de cununie este Theodor Stolojan.
FAMILIE. Valeriu, Eric Octavian şi Raluca, în familie uită de politică