Elon Musk, proiect revoluționar. De ce nu au intrat oamenii în contact cu extratereștrii

Elon Musk, proiect revoluționar. De ce nu au intrat oamenii în contact cu extratereștrii Extratereștri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Elon Musk crede că inteligența artificială va rezolva enigma: de ce nu am intrat încă în contact cu extratereștrii? Fondatorul companiei de explorare galactică SpaceX, a explicat pe Twitter Spaces că noua sa companie, xAI, va avea ca scop crearea unei inteligențe generale artificiale - sau AI care poate îndeplini sarcini intelectuale și poate deveni mai inteligentă decât oamenii.

În opinia sa, această IA ar putea „înțelege adevărata natură a universului” și ar putea rezolva misterele privind materia întunecată, energia întunecată și gravitația. De asemenea, ar putea, probabil, să rezolve ceea ce este cunoscut sub numele de paradoxul Fermi.

Acest paradox, un punct de interes de ani de zile pentru Musk, pune întrebarea: De ce nu am întâlnit sau nu am găsit dovezi ale existenței altor forme de viață inteligentă avansate din punct de vedere tehnologic, chiar dacă, din punct de vedere statistic, este foarte posibil să fi făcut-o deja? Și dacă nu am găsit semne de viață extraterestră, înseamnă că pur și simplu nu există? Paradoxul îi este atribuit lui Enrico Fermi, omul care a creat primul reactor nuclear, care a întrebat odată: „Unde este toată lumea?” după ce a citit și a discutat o caricatură din New Yorker în care apăreau extratereștrii sărind dintr-o navă spațială.

Prietenii săi, care și-au amintit mai târziu conversația, spun că fizicianul a adus mai multe teorii cu privire la motivul pentru care extratereștrii nu au vizitat încă Pământul, inclusiv că o călătorie spațială de o asemenea amploare nu era pur și simplu posibilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Fermi a înțeles că orice civilizație cu o cantitate modestă de tehnologie de rachete și o cantitate imodestă de stimulente imperiale ar putea coloniza rapid întreaga galaxie", potrivit Institutului de căutare a inteligenței extraterestre al NASA. „În câteva zeci de milioane de ani, fiecare sistem stelar ar putea fi adus sub aripa imperiului”.ț

Marele paradox studiat de cercetători

Cercetătorii au oferit mai multe teorii pentru a explica acest paradox. Una dintre ele presupune că extratereștrii, la fel ca și noi, au creat un sistem în care progresele tehnologice se bazează pe utilizarea combustibililor fosili, ceea ce duce, în cele din urmă, la distrugerea civilizației lor înainte de a putea lua contact cu ei. 

Alte teorii sugerează că semnalele radio trimise de extratereștrii nu au ajuns încă pe Pământ, că viața inteligentă trăiește în interiorul altor planete și nu în exterior sau că extratereștrii pur și simplu nu au chef să vorbească cu o specie cu o inteligență mai mică - cunoscută sub numele de „Marea Indiferență”.

O mare parte din interesul lui Musk față de acest paradox constă în „îngrijorarea” sa că noi suntem singurele semne de viață inteligentă din Univers. „Acesta este motivul pentru care trebuie să păstrăm lumina conștiinței devenind o civilizație spațială & extinzând viața pe alte planete”, a scris Musk pe Twitter în 2018.

sursa: businessinsider.com