Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un nou caz Elodia, la Berlin? Florian, suspectul numărul unu în cazul care cutremură o țară. Corespondență din Germania
Un nou caz Elodia, la Berlin? Florian, suspectul numărul unu în cazul care cutremură o țară. Corespondență din Germania

Un nou caz Elodia, la Berlin? Florian, suspectul numărul unu în cazul care cutremură o țară. Corespondență din Germania

Elevă de 15 ani, dispărută pe 18 februarie, din casa surorii ei din Berlin ● Rudele și prietenii desfășoară ample acțiuni de căutare, în speranța că Rebecca mai trăiește, dar polițiștii cred că fata a fost ucisă ● Un judecător de instrucție a emis mandat de arestare pentru Florian, cumnatul fetei, sub acuzația de ucidere din culpă ● În lipsa cadavrului, anchetatorii trebuie să-i dovedească vinovăția, doar pe baza probelor de laborator. ● Dacă cumnatul este ucigașul, va mărturisi unde a ascuns-o pe Rebecca?

O elevă din Berlin a dispărut de două săptămâni, iar polițiștii criminaliști fac tot posibilul pentru a o găsi. Șansele ca ea să mai fie în viață scad cu fiecare zi care trece. Anchetatorii iau în calcul varianta crimei, însă, în lipsa cadavrului, investigațiile se derulează pornind de la autor, pe care presupun că îl au, spre cadavru. Se profilează un nou caz Elodia la Berlin?

„O cheamă Rebecca Reusch, are ochi albaștri, poartă o geacă flaușată, de culoare roz, și un hanorac alb, inscripționat „RAP MONSTER”, are 15 ani, arată mai matură decât vârsta ei și a dispărut în dimineața zilei de luni, 18 februari e a.c. Cine poate oferi informații, să ne contacteze la numărul…”

Așa sună comunicatul poliției din Berlin, în data de 22 februarie. Eleva nu a ajuns la școală de pe Fritz-Erler-Allée, unde este în clasa a X-a. Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că Rebecca are 1,75 m înălțime și părul de culoare șatenă, lung, pe umeri. Poartă pantofi de sport alb-negri, marca VANS, blugi rupți în genunchi și un rucsac (sacul de școală) de culoare roșie.

Caz banal de dispariție

De aproape două săptămâni, polițiștii din Berlin se confruntă cu un caz deosebit de interesant. Rebecca Reusch, 15 ani, elevă în clasă a X-a, a dispărută fără urmă, după ce, în noaptea de 17 spre 18 februarie, a dormit la soră ei mai mare. Chiar dacă la început s-a crezut că este vorba de o simplă dispariție, cazul a fost preluat de Secția Omoruri din Berlin, al cărei purtător de cuvânt a declarat că nu se exclude varianta uciderii. Deocamdată, nu există dovezi concrete pentru o crimă, dar în cazul acestei dispariții intempestive, fără ca fata să fi dat vreun semn de viață, omorul nu poate fi exclus.

Bernd Reusch, tatăl feiei dispărute, a spus jurnaliștilor că, probabil, Rebecca voia să se întâlnească cu cineva, după ce a plecat de la cealaltă fată a lui, Jessica (27 ani), de vreme ce nu a mai ajuns la școală. „Suntem siguri că ea nu a fugit”. De altfel, presa germană scrie că Rebeca era un copil ascultător, întotdeauna când întârzia într-un loc își suna părinții ori surorile, deci i-ar fi anunțat și în acea zi că nu se duce la școală. În săptămâna dispariției, părinții au cerut sprijinul locuitorilor din zona unde a înnoptat Rebecca, să o caute în clădiri dezafectate sau prin pivnițe, în ideea că ar putea fi sechestrată.

În tot acest interval de timp, poliția, rudele și prietenii au periat perimetrul aflat între locuința în care a dormit și școală, iar poliția a început survolarea cartierului cu un elicopter, însă fără nici un rezultat. Nici câinii polițiști nu au fost de vreun folos.

FOTO TIMO BEURICH: Florian, cumnatul Rebecăi, luni, 25 februarie, în fața casei sale din strada Maurerweg (Neukölln). El a vorbit cu reporterii de la Berliner Zeitung

Ultimele clipe din viața Rebeccăi

Încă de când s-a mers pe varianta crimei, a fost stabilit un cerc de suspecți, cumnatul (soțul surorii mai mari a Rebeccăi) devenind principala țintă a anchetatorilor.

Criminaliștii au stabilit că, pe 18 februarie, între orele 06.00-08.00, s-au scris mesaje pe WhatsApp, nefăcându-se încă public nici cu cine, nici ce a comunicat și nici de unde. Mama spune că a încercat să o sune, dar telefonul feței era închis.

Varianta familiei

În această locuință, Rebecca și-a petrecut duminica de 17 februarie, împreună cu soră ei mai mare, Jessica (27 ani). Seara, fata s-a culcat pe canapeaua din sufragerie, urmând ca a două zi să meargă la școală.

La ora 5.45, Florian, soțul surorii ei, s-a întors acasă, după ce sărbătorise un eveniment alături de colegii de serviciu. El are tot 27 ani, ca și soția lui, și este bucătar la un hotel cunoscut din Berlin. Jessica a plecat de acasă la ora 07.00 și spune că nu s-a uitat în sufragerie, să vadă dacă Rebecca dormea. Acum apar primele momente de panică.

La ora 07.15, mama Rebeccăi încearcă să o apeleze, dar telefonul este închis. Atunci a sunat-o pe Jessica, rugând-o, mai departe, să-l sune pe Florian s-o trezească pe Rebecca, fiindcă trebuie să meargă la școală. Numai că Florian i-a spus că Rebecca nu este în casă. „Este plecată”, i-ar fi spus el soției. De menționat că toate aceste informații, potrivit Berliner Zeitung, se bazează doar pe declarațiile membrilor familiei Reusch.

Mai trebuie spus că distanța dintre Strada Maurerweg (locul unde a dormit fata) și Fritz-Erler-Allée (unde se află școala) este de 2,4 Km, traseu pe care eleva l-ar fi parcurs în 30 de minute, dacă ar fi mers pe jos.

FOTOMesaj postat de Vivien, sora mai mică, prin care cere ajutorul pe Instagram: Către toți cei care își permit să se amuze: Vorbesc serios. Este vorba de viața surorii mele și nu o să renunț și o să o caut până când Becci a mea va fi din nou în brațele mele. Dumnezeu vede totul (mesajul din stânga); Becci, te vom găsi. Indiferent unde ești acum. Te iubim. Dumnezeu este cu tine și te apără. Mulțumesc tuturor pentru ajutor (textul din dreapta).

La ora 09.50, când trebuia să înceapă școala, Rebecca nu a ajuns la ore, dispărând fără urmă. A lăsat, acasă la soră ei, hainele de schimb și periuța de dinți. Pentru acea zi de luni, 18 februarie, tatăl spune că fata își planificase să-și redecoreze camera cu niște postere. Nu a mai apucat. De exact două săptămâni, ea nu a mai dat nici un semn de viață.

 

Cumnatul – Suspectul polițiștilor

Primul (și singurul) suspect intrat în vizorul criminaliștilor a fost Florian, cumnatul Rebeccăi. Joia trecută (28 februarie), polițiștii l-au ridicat de acasă în vederea emiterii mandatului de arestare, însă, a două zi, judecătorul de serviciu a hotărât punerea lui în libertate, din lipsă de probe. Împotriva acestei decizii, după cum anunță tabloidul Bild, Parchetul a declarat apel pe motiv că există contradicții între declarațiile inculpatului și probele ridicate de pe obiectele din casă și urmele prelevate de criminaliști. Rezultatele probelor de laborator sunt așteptate peste câteva zile.

FOTO: În ziua dispariției, Rebecca purta un hanorac alb, inscripționat cu numele trupei ei preferate: BTS (Bangtan Boys). Este o trupă sud –coreeană de muzică, care a câștigat mai multe premii cu piesa: Artist of the Year. Young Forever a câștigat premiul Album of the Year în 2016 la Melon Music Awards 

Cotidianul Berliner Zeitung a prezentat ieri, câteva întrebări și răspunsuri legate de acest caz ciudat:

De ce poliția a început investigațiile la trei zile de la dispariția feței? Brigitte Reusch (mama elevei) a anunțat poliția, luni, pe 18 februarie, după ce fiica ei nu a mai ajuns la școală, iar poliția a transmis comunicatul abia joi. Acest lucru este întâlnit mai ales la adolescenți, deoarece, aproape întotdeauna, se întorc acasă câteva zile mai târziu.

De ce anchetatorii cred că Rebecca este moartă? Din moment ce nu mai există niciun semn de viață de la cei dispăruți, se presupune că și Rebeca este victima unei infracțiuni de crimă.

De ce asupra cumnatului planează suspiciunea de omor? Florian R. a fost reținut de poliție joia trecută. Vineri, 1 martie, casa a fost percheziționată în amănunt. În timpul interogatoriului, Florian a susținut: „Nu am de-a face cu dispariția Rebeccăi”. Totuși, urmele din casă par să-l contrazică.

FOTO: Rebecca, la împlinirea vârstei de 14 ani

Deși au existat contradicții între declarațiile cumnatului și constatările de la fața locului, judecătorul a considerat că nu există „suspiciuni urgente” pentru arestare, eliberându-l fără să-i pună condiții, iar polițiștii continuă investigațiile.

FOTO TIMO BEURICH: Vineri, 1 martie, criminaliștii au ridicat probe din casa și de pe terenul cumnatului

Mandat de arestare pentru cumnat

Marți seara, potrivit Bild, Florian R. a fost ridicat de la locul său de muncă și dus în fața unui judecător de înstrucție, pentru judecarea apelului declarat de Parchet. Anchetatorii au prezentat aceleași probe ridicate până acum, care în primă instanță nu au avut succes. De data aceasta, judecătorul a emis mandat de arestare, sub acuzația de ucidere din culpă.

Potrivit Poliției, în 2017, au fost anunțate, în Berlin, disparițiile a 1.442 de copii, 4.544 adolescenți și 4.896 persoane adulte. Din anul 2000 până în 2018, au fost anunțați ca dispăruți, în Berlin, 20.000 de copii.

Noi probe în cazul dispariției

De peste două săptămâni de când eleva din Berlin a dispărut, polițiștii sunt deja convinși că, acum, sunt pe urmele cadavrului ei. Nu mai există nici o speranță că fata ar mai putea fi în viață. Mașina surorii și cumnatului, în portbagajul căreia criminaliștii au găsit firele din părul Rebeccăi, a fost descoperită, printr-un sistem de detectare, circulând pe autostrada 112, în direcția Frankfurt/Oder, în dimineața zilei de 18 februarie. Aceasta este data când, în comunicatele oficiale ale poliției, s-a anunțat dispariția elevei. De obicei, acest sistem este folosit de polițiști, mai ales pentru depistarea mașinilor furate. Autoturismele date în urmărire sunt identificate pe loc, după ce o cameră de filmat, montată pe marginea drumului, surprinde plăcuțele de înmatriculare. Sistemul automat de înregistrare detectează codul de țară și salvează imaginile cu mașina suspectă. Din păcate, anchetatorii germani nu și-au dat seama cine era la volan, imaginea fiind complet albă.

FOTO: Rebecca Reusch, în vârstă de 15 ani, a dispărut, pe 18 februarie, din cartierul Neukölln, Berlin

Jurnaliștii de la Bild se întreabă dacă mașina a fost condusă de cumnatul ei. Fiindcă, în cursul zilei de ieri, au apărut speculații, potrivit cărora, sora Rebeccăi pusese stăpânire pe mașină și nu l-a mai lăsat pe Florian la volan, încă de la Crăciun.

FOTO TIMO BEURICH: Bernd Reusch speră să afl e mai multe despre soarta fiicei sale 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.