Ella Negruzi, nepoata ilustrului Costache Negruzzi, o feministă româncă de excepție

Ella Negruzi, nepoata ilustrului Costache Negruzzi,  o feministă româncă de excepție Sursa foto: Wikipedia

Ella Negruzi, nepoata ilustrului Costache Negruzzi, o feministă româncă de excepție. Cum a influențat feminismul din România

Ella Negruzi, nepoata ilustrului Costache Negruzzi, o feministă româncă de excepție. Cum a influențat feminismul din România.

Ella Negruzzi a văzut lumina zilei în data de 11 septembrie 1876. Era fiica lui Leon Negruzzi, acesta la rândul său fiul marelui cărturar unionist Costache Negruzzi. A copilărit la Hermeziu, localitatea natală din județul Iași. Moartea prematură a tatălui a făcut ca ea șu fratele său mai mic să fie crescuți de Iacob Negruzzi, fratele tatălui său.

Ella Negruzi - studii juridice strălucite

Ella Negruzzi s-a dedicat studiilor juridice, absolvind Dreptul în 1913, la Universitatea din Iași, solicitând să fie admisă în Baroul din fosta capitală a Moldovei.  Cererea i-a fost, în repetate rânduri, refuzată întrucât, la acea vreme femeile nu aveau drept de vot.  Practicienii în drept considerau că acesta este un impediment pentru a pleda în avocatură, deoarece un apărător al legii trebuia să se bucure de drepturi depline,  inclusiv dreptul la vot.

Ne puteți urmări și pe Google News

A urmat un șir lung de procese, la capătul cărora, Ella Negruzzi a devenit prima femeie din România care a pledat vreodată avocatura. Sarmiza Bâlcescu fusese admisă în Baroul Ilfov încă din 1891, dar nu pledase niciodată, dedicându-se activităților civice.  Ella Negruzzi s-a înscris în Baroul Iași, în anul 1923. Prin Constituția din 1923, dreptul la vot devenise universal, deci și femeile se puteau bucura de acest drept fundamental.

Ella Negruzzi și feminismul interbelic

Perioada de glorie a Ellei Negruzzi a constituit-o epoca interbelică. contribuit la înființarea Asociației ”Emanciparea femeii”, care își propusese înființarea de așezăminte culturale în satele românești, unde femeile să primească sfaturi privind sănătatea lor, a copiilor și modul în care aceștia să fie bine educați.

În 1929, Ella Negruzzi s-a înscris în Partidul Național Țărănesc înființat în 1926, candidând cu succes pentru postul de consilier local în București.

Ea s-a afirmat drept o adversară a războiului, o susținătoare ferventă a drepturilor femeilor. S-a situat întotdeauna contra atitudinii războinice a Germaniei, după venirea la putere a naziștilor, în 1933 și contra adepților acestei puteri care tindeau să devină tot mai numeroși în România.

Ella Negruzzi - interviuri de legendă

În 1933, Ella Negruzzi acorda un amplu interviu publicației ”Illustrațiunea română”. Interviul a fost consemnat de către W.Șerban: ”Educaţia primită acasă juca un rol important. Emanciparea femeii era în concepţia multora de atunci, ceva utopic. Vremurile s’au schimbat. Astăzi abia ne putem da seama de rolul important pe care-l are o femeie, ca apărătoare. Orice s’ar spune de lipsa de logică a femeii, totuşi fiind mai sentimentală şi mai subiectivă, se identifică cu cauza într’atât, încât găseşte în sufletul ei motivele temeinice pe care să-şi sprijine apărarea”.

A aderat la Grupul Avocaților Democrați, care se înființase în 1935. În 1936, a pus bazele unei organizații ”Frontul feminin”, punându-se în slujba societății, prin organizarea și susținerea a numeroase întruniri, simpozioane, conferințe dedicate apărării și respectării drepturilor femeilor. Multe din prelegerile sale au fost publicate în presa vremii.

Ella Negruzzi a decedat la București, în data de 19 decembrie 1949.