Evenimentul Zilei > Politica > Document. Din opoziție, Florin Cîțu dorea pensie specială
Document. Din opoziție, Florin Cîțu dorea pensie specială

Document. Din opoziție, Florin Cîțu dorea pensie specială

În 2019, patru deputați PNL au transmis către Senat o solicitare de retragere a propunerii legislative privind eliminarea pensiilor de serviciu.

În urmă cu doi ani, patru deputați PNL, printre care și premierul Florin Cîțu, au depus la Senat o solicitarea pentru retragerea unei inițiative legislative privind eliminarea pensiilor speciale.

Bulacu Romulus – senator PNL, Cîțu Florin-Vasile – senator PNL, Buican Cristian – deputat PNL și Ştirbu Gigel-Sorinel – deputat PNL erau inițiatorii proiectului prin care s-ar fi eliminat toate decalajele dintre pensiile normale și cele ce nu respectau principiul contributivității.

Proiectul a fost depus pe data de 12.02.2019, doar că acesta a fost retras după aproximativ o săptămână, pe data de 18.02.2019.

Cu alte cuvinte, în urmă cu doi ani, când era în opoziție, actualul premier Florin Cîțu și deputații liberali voiau pensie specială de serviciu.

Patru deputați PNL au transmis o solicitare de retragere a propunerii legislative privind eliminarea pensiilor speciale. Ce spune  acum premierul despre pensii

În urmă cu câteva zile, la un post de televiziune, Premierul Florin Cîțu spunea că problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii, când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate.

„Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa reforma pensiilor, bazată pe contributivitate şi atunci vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali. În acest moment, Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament”, spunea premierul Florin Cîțu.

„Ele (n.red – pensile speciale) vor dispărea cu reforma sistemului de pensii în care vom trece toate pensiile pe contributivitate”.

Pe data de 17 februarie, Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți în sală, însă nu au votat.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 24 februarie, legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale senatorilor și deputaților, adoptată săptămâna trecută de Parlament. Actul normativ prevede inclusiv tăierea pensiilor aflate în plată.