Românii care intenționau să-și preschimbe, în această vară, vechile cărți de identitate cu modelele noi, electronice, vor fi dezamăgiți. Autoritățile iau în calcul amânarea datei la care urmează să fie emise noile documente de identitate la nivelul întregii țări. Cărțile de identitate cu CIP trebuiau eliberate din vara anului 2021, însă autoritățile române nu au fost pregătite, drept urmare acestea au fost emise într-un singur județ, Cluj, în baza unui proiect pilot.
Termenul de la care ar urma să fie eliberate cărțile de identitate electronice, la niveul întregii țări, ar putea fi amânat. Eliberarea noilor documente de identitate a fost programată pentru finalul lunii august, dar, s-ar părea, autoritățile nu au finalizat toate pregătirile necesare implementării acestei operațiuni.
Cărțile de identitate cu CIP (electronice) vor fi emise gratuit, tuturor celor care doresc să-și preschimbe actualele documente de identitate. Pe de altă parte, cei care nu doresc să primească un astfel de document, vor putea să opteze pentru o carte de identitate simplă.
„Trebuie să spun că nu am epuizat toate șansele pentru a avea la final de lună august emiterea cărților electronice de identitate. Vă pot spune, raportat la informațiile care au fost dezbătute ieri în presă, că nu este vorba de nicio neregulă. Este vorba de o achiziție publică care se desfășoară în România și, bineînțeles, există și persoane care au anumite interese pe care vor să și le valorifice”, a declarat spus chestorul de poliție Aurel Cătălin Giulescu, de la evidența Persoanelor din cadrul MAI.
Potrivit spuselor sale, autoritățile au luat măsuri pentru ca lucrurile să se rezolve, astfel încât serviciile de evidență a persoanelor să nu oprească activitatea.
„Toate dezvoltările sunt în curs, avem ca idee mai multe elemente pe care le putem folosi ca soluții de avarie, continuăm activitățile”, a mai spus Aurel Cătălin Giulescu.
Buletinele cu CIP vor fi emise gratuit
Noile cărți de identitate, electronice vor fi emise gratuit autoritățile române tuturor celor care doresc să-și preschimbe actualele documente de identitate.
„În acest moment, noi pregătim un nou prototip în care vom insera CIP-ul, acel suport de stocare pentru care achiziția a fost finalizată în ultima zi a lunii februarie. Lucrăm intens pentru a avea acest prototip și a-l testa”, a mai precizat chestorul de poliție.
Pe de altă parte, documentele de identitate cu CIP nu sunt obligatorii, iar dacă există români care din diferite motive nu doresc să dețină un astfel de buletin, vor avea la dispoziție alternative. Doar că posesorii de cărți de idenitate simple nu vor mai putea călători pe teritoriul UE fără pașaport, așa cum se întâmplă în prezent.
„Odată cu punerea în circulație a noului prototip, va fi pusă în circulație și o carte de identitate simplă, fără suport electronic de stocare, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea să opteze între cartea electronică și cartea electronică și cartea de identitate simplă”, a explicat Aurel Cătălin Giulescu.
Avantaje pentru posesorii de cărți de identitate electronice
În acest context, chestorul de poliție a precizat că posesorii cărților de identitate electronice vor beneficia de o serie de servicii fără să mai fie obligați să apeleze la autorități.
În acest sens, a dat exemplul cazierului judiciar, care va putea fi accesat de pe buletinul cu CIP, fără ca persoana care are nevoie de document să mai meargă la vreun birou de poliție. O astfel de facilitate ar putea fi disponibilă încă din toamna acestui an.
„Pregătim niște elemente, niște interfețe în care cetățenii să se poată autentifica. Aș putea spune că din toamnă vor începe să fie expuse o parte dintre cele pe care le coordonăm noi direct. Vor fi expuse într-o formulă de testare inițial, după care, după trecerea tuturor testelor tehnice, le vom expune într-o formă definitivă, deci cu siguranță într-o formă de testare le vom avea în această toamnă și niște interfețe în care să ne autentificăm cu cartea electronică de identitate”, a continuat chestor de poliție Aurel Cătălin Giulescu din cadrul MAI, conform Antena 3.
Ce conțin cărțile de identitate electronice
Odată cu emiterea cărților de identitate electronice, posesorii vor avea la dispoziție o serie de servicii și facilități care în prezent nu sunt disponibile.
În primul rând, din 2030, oricine va dori să călătorească într-un alt stat al Uniunii Europene nu o va mai putea decât cu cartea de identitate electronică sau cu pașaportul. Posesorii cărților de identitate simple nu vor mai putea ieși din țară decât cu un pașaport valabil.
Locul nașterii, adresa de domiciliu sau de reședință vor fi doar în format electronic, pentru cei ce dețin cărți de idenitate electronice.
În plus, posesorii vor beneficia de servicii de înmatriculare, de eliberare a cazierului judiciar, vor putea să-și achite taxele și impozitele, de la distanță, doar utilizând cartea electronică. Noul document va conține două amprente digitale, dar și imaginea facială a persoanei.