Elevii români: s-au născut după 1989, dar apreciază comunismul. "Tinerii, expuşi informaţiilor negative"
- Oana Dan
- 11 aprilie 2011, 21:51
Tinerii români, care apar ca fiind intoleranţi şi homofobi, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Soros România, sunt expuşi mai mult informaţiilor negative, consideră Ovidiu Voicu, manager de programe la fundaţie şi coordonatorul studiului „Implicarea civică şi politică a tinerilor”.
Din punctul lui de vedere, motivul pentru care peste o treime dintre elevi resping minorităţile este şi lipsa abilităţilor de gândire critică, pe care şcoala nu le dezvoltă. „Atitudinile astfel construite se propagă în grupul de prieteni - prin interacţiuni în spaţiul real sau în cel virtual - şi ajung să fie norma de grup. Ca de obicei, valorile grupului se adună la cel mai mic numitor comun, iar acesta cuprinde respingerea grupurilor sociale stigmatizate - romi, minorităţi sexuale”, explică Ovidiu Voicu. Mai mult, tinerii vin cu astfel de atitudini şi din familie, mai spune acesta. „Există o corelaţie pozitivă între un mediu şcolar deschis - caracterizat prin discuţie liberă, activităţi extracurriculare numeroase, participarea la acţiuni civice, dialog între profesor şi elevi etc. - şi atitudinea tolerantă a elevilor”, explică expertul. Însă, în cele mai multe dintre şcoli această schimbare către deschidere şi incluziune este abia la început, precizează acesta. 38% dintre elevi apreciază comunismul În ciuda absenţei unor experienţe directe cu regimul comunist, mai mult de o treime (38%) dintre adolescenţii chestionaţi într-un studiu al Fundaţiei Soros cred că acesta a reprezentat o perioadă "mai bună" sau "mult mai bună" decât cea contemporană.
În plus, cercetarea "Implicarea civică şi politică a tinerilor", realizată în urma chestionării a 6.000 de elevi din 86 de şcoli din ţară mai arată că 43% dintre elevii de clasa a XII-a cred asta. De asemenea, 38% dintre adolescenţi cred că în sistemul public de sănătate lucrurile mergeau mai bine în perioada comunistă, în timp ce 33% cred că este mai bine astăzi. În plus, principalul plan de nemulţumire vizează capacitatea statului de a impune respectul pentru lege, 72% dintre adolescenţii „nemultumiţi” susţinând că rezultatele regimului actual sunt inferioare celor înregistrare de regimul comunist anterior. Mai mult, 57% dintre tinerii chestionaţi declară că situaţia este mai rea decât în perioada comunistă. Circa 47% dintre „nemulţumiţi” văd sistemul de învăţământ într-o situaţie mai proastă decât în urmă cu 20 de ani, iar 46% formulează opinii similare în legatură cu sitemul public de sănătate. Potrivit studiului, mai mult de 26% dintre adolescenţii intervievaţi declară că nu au abordat niciodată subiectul în şcoală. Rezultatul este cel puţin surprinzător în condiţiile în care perioada apare în mod explicit în curricula didactică la nivelul mai multor discipline. Puţin peste 12% dintre adolescenţi declară că au abordat subiectul deseori în discuţiile cu profesorii, 31% ocazional şi mai mult de 30% doar rareori. Fundatia Soros România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Asociaţia Profesorilor de Istorie din România - CLIO organizează mâine, începând cu ora 10:00, dezbaterea „Istoria comunismului în educaţia românească”. COMENTARIILE VOR FI MODERATE!