Elevii bursieri vor primi mai mulți bani. Măsura va intra în vigoare din semestrul II

Elevii bursieri vor primi mai mulți bani. Măsura va intra în vigoare din semestrul II sursa foto. EVZ

Elevii vor primi mai mulți bani începând din cel de-al doilea semestru al acestui an școlar. Ministerul Educației a decis să majoreze cuanumul burselor.

Bursele de studii pentru elevi vor fi majorate, începând din partea a doua a acestui an școlar, a anunțat Ministerul Educației. Astfel, se dorește să nu mai existe burse mai mici de 150 de lei. În acest sens a fost pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern, inițiat de Ministerul Educației. Actul normativ stabilește ca în semestrul I al anului școlar 2021-2022 cuantumul minim al burselor pentru elevi să rămână de 100 de lei.

Însă, din semestrul al doilea, aceste sume plătite elevilor vor fi majorate în mod diferențiat. Astfel, bursele de performanță vor ajunge la 500 de lei, în vreme ce bursele de merit vor fi e 200 de lei.

Primesc burse de merit elevii care obțin media generală peste 8,5 sau un loc pe podium la concursurile școlare, la olimpiade ori la concursuri cultural-artistice. Bursa de studiu care se plătește elevilor cu media generală peste 7 și ai căror părinți au un venit lunar pe membru de familie cel mult egal cu salariul minim pe economie, va ajunge la 150 de lei. Iar bursa de ajutor social, plătită elevilor din familii defavorizate va fi de 200 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce prevede actul normativ

„În semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de:

– 500 ron, pentru bursa de performanță,

– 200 ron, pentru bursa de merit,

– 150 ron, pentru bursa de studiu,

– 200 ron, pentru bursa de ajutor social”, se arată în proiectul de act normativ inițiat de MinisteruL Educației.

Bursele pentru elevi sunt plătite de autoritățile locale

Bursele școlare, destinate elevilor care urmează cursurile învățământului preuniversitar, sunt asigurate din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată. Acestea sunt stabilite și aprobate în fiecare an prin legea bugetului de stat cu această destinație.

În cazul în care localitățile dețin sume mai mari în buget, consiliile locale vor putea stabili, în continuare, un cuantum mai mare al burselor destinate elevilor, în funcție de disponibil.