Evenimentul Zilei > Actualitate > Astăzi au început testele de evaluare în şcoli. Durează trei săptămâni
Astăzi au început testele de evaluare în şcoli. Durează trei săptămâni

Astăzi au început testele de evaluare în şcoli. Durează trei săptămâni

Pe parcursul următoarelor trei săptămâni, în toate şcolile şi liceele din ţară se vor desfăşura primele testări pentru evaluarea iniţială a elevilor. Primele examinări au început azi, iar modele de subiecte au fost puse la dispoziţia elevilor şi profesorilor, de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), încă din data de 15 septembrie.

Testările de la începutul semestrului nu sunt, totuşi, o noutate în sistemul educaţional românesc. Şi până acum elevii erau supuşi unor lucrări de control, la scurtă perioadă de la revenirea în băncile şcolii după vacanţa de vară. Scopul testărilor era şi a rămas acelaşi: verificarea nivelului de cunoştinţe al elevilor, un punct de pornire în noul an şcolar pentru profesori.
O noutatea a testelor din acest an este încercarea de uniformizare a subiectelor. Chiar dacă acestea sunt realizate de profesorii din fiecare şcoală, ei le-au conceput după modelele publicate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare(CNEE).
Notele obţinute la testări nu se trec în catalog

Rezultatele evaluării nu vor fi făcute publice, ci se vor comunica individual fiecărui părinte şi elev în parte. "Nota reprezintă de multe ori o sentinţă, şi prea puţin un instrument pentru orientarea şi optimizarea învăţării", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, precizând că, pe baza acestei testări se urmăreşte "transformarea evaluării într-un instrument standardizat, cu scopul de orientare şi optimizare a învăţării".
Evaluarea de la începutul anului şcolar are ca principal scop aflarea nivelului de cunoştinţe la care se află elevii în acest moment, analizarea rezultatelor de către o comisie metodică şi identificarea problemelor pe care elevii le-au întâmpinat. Ulterior, se stabilesc modalităţile de realizare a planurilor individualizate de învăţare în vederea particularizării acestora de către cadrele didactice.În final, profesorii întocmesc un raport cu problemele identificate şi modalităţile de abordare a acestora, pe care îl transmit Consiliului profesoral al unităţii de învăţământ din care fac parte.
Calificative pentru elevii mici
"Notele nu vor fi trecute în catalog, ele vor reprezenta un reper, pe de o parte, pentru profesorul de la clasă, pentru a putea să-şi organizeze activitatea la clasă pe anul acesta şcolar în funcţie de rezultate. Totodată, va fi informat fiecare părinte în parte, nu se vor face publice rezultatele acestor evaluări iniţiale", a declarat pentru Agerpres inspectorul şcolar general al Capitalei, Cristian Alexandrescu.
Pentru elevii claselor a II-a, a III-a şi a IV-a, sistemul de notare se va face cu calificative, nu cu note de la 1 la 10.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: