Evenimentul Zilei > EVZ Special > Elevă cu părinţii plecaţi în Occident umilită de profesori la Chişinău:”Mama ta se duce în Italia să şteargă cururile”
Elevă  cu părinţii plecaţi în Occident umilită de profesori la Chişinău:”Mama ta se duce în Italia să şteargă cururile”

Elevă cu părinţii plecaţi în Occident umilită de profesori la Chişinău:”Mama ta se duce în Italia să şteargă cururile”

Caz revoltător la liceul Dante Alighieri din Chişinău. O elevă din clasa a VI-a susţine că a fost umilită public de o profesoară care a insultat-o pe mama ei, pe care a acuzat-o că ar presta munci înjositoare peste hotare. Totul s-a întâmplat în timpul orelor. Pe de altă parte, dascălul afirmă că alţi elevi i-au adresat cuvinte jignitoare despre mama fetei, ci nu ea.

Părinţii copilei de 11 ani s-au separat.şi după divorţ, fata este crescută de mama sa. Aceasta a fost nevoită, însă să-şi lase fata în grija unei prietene şi să plece în Scoţia, după ce apartamentul său a fost luat de bancă din cauza unui credit neachitat.Copila povesteşte că în timpul orei de educaţie plastică, profesoara a umilit-o şi a insultat-o atât pe ea cât şi pe mama sa, iar toţi colegii au fost martorii scenei:

"Să ştii ca mama ta te lasă baltă întotdeaună şi pe mine nu mă interesează că nu ai casă, nu ai tată şi că mama ta este undeva, dar eu ştiu ca ea se duce în Italia să şteargă "cururile" la un moşneag".

În timp ce ne povestea cele întâmplate, aceasta a fost întreruptă şi luată de o profesoară, care este şi mătuşa sa, şi adusă în cabinetul metodic. Acolo, copila a discutat cu ochii  în lacrimi cu învăţătorii.

Şi alţi elevi confirmă afirmaţiile fetei:

"O spus că n-are tată, că nu învaţă, că mama ei este plecată în Italia, că naşte şi după asta pleacă şi lasă copiii, că este destrăbălată".

Profesoară neagă însă acuzaţiile şi afirmă că i-a făcut observaţie elevei, care şi-a permis să mânânce chiar în timpul lecţiei.

"I-am făcut observaţie: "nu mânca, nu alerga" şi am zis în felul acesta: "Eu nu pot să te educ, când mama ta este peste hotare. Din clasă s-au auzit comentarii de lângă geam de la a patra bancă, unde s-au spus aceste cuvintele (n.r.- mama ta spală fundurile la moşnegi)", a spus profesoara Aurelia Chicu potrivit publika.md 

Administraţia liceului susţine că acest caz va fi examinat în cadrul şedinţelor Consiliului de Etică al instituţiei de învăţământ şi dacă va  fi stabilită vinovăţia profesoarei, ea va fi pedepsită crunt.

"În cazul dat, va fi aplicat Codul Muncii în care este un articol specificat că doar printr-un singur fapt  de abuz sau violenţă, profesorul poate fi eliberat din serviciu", a spus directorul-adjunct al liceului "Dante Alighieri", Valeriu Gânga.

Unii părinţi condamnă comportamentul profesoarei de artă plastică şi educaţie tehnologică:

"Eu consider că este foarte rău să se comporte în aşa mod o profesoară cu un copil minor. O grămadă de părinţi sunt plecaţi peste hotare la noi în ţară şi nu avem dreptul să ne purtăm aşa cu copiii. Iată, de unde avem copii şi diverse infracţiuni şi o grămadă se sinucid" a declarat un părinte pentru publika.

În urma acestui incident, mama fetei intenţionează să revină în curând acasă şi să reclame cazul la poliţie, dar să sesizeze şi ministerul Educaţiei.