„Unsă“ ministru al turismului, Elena Udrea a fost aşezată, prin semnătura premierului Emil Boc, la butoanele unui minicomandament de informaţii clasificate.
La înfiinţare, noul Minister al Turismului a primit, prin hotărâre de guvern, trei atribuţii de prim rang. Prima este protecţia informaţiilor clasificate, pentru care s-a înfiinţat şi un serviciu special, subordonat direct Elenei Udrea. A doua - prevenirea şi combaterea terorismului, sub umbrela căreia la Ministerul Turismului pot ajunge date cu grad maxim de securitate. „Să-i spună atunci Ministerul Informaţiilor şi Turismului sau Ministerul Securităţii Turismului“, a rezumat fostul ministru de resort al PSD, Dan Matei Agathon.
În fine, dacă în hotărârea de înfiinţare a Ministerului Economiei din aceeaşi zi acesta „are dreptul să solicite“ informaţii celorlalte autorităţi publice, HG 1719/30.12.2008 stipulează că Turismul „solicită“, iar instituţiile publice, inclusiv serviciile secrete sau societăţile comerciale la care statul este acţionar, „au obligaţia de a furniza datele solicitate“. Udrea: „Atribuţiile antitero sunt secrete“ Rolul în combaterea terorismului nu i-a fost clar nici Elenei Udrea de la început. De altfel, ea a admis că nu are la minister niciun proiect în materie. Dacă, iniţial, ne-a declarat că „nu crede că Turismul are vreun rol“ în acest domeniu, după câteva minute de documentare, Udrea a precizat că atribuţiile sale sunt strict secrete, dar perfect legale. „Este o prevedere care apare la toate ministerele. Am găsit-o ca fiind obligatorie şi am preluat-o. Sunt informaţii clasificate care vin la toţi demnitarii. La mine probabil vor fi puţine.
Dacă la Sănătate nu au trecut-o, s-ar putea să fie scăparea lor“, a comentat ea aflând că Ministerul Sănătăţii, cu o HG de reorganizare publicată simultan, nu are nici atribuţii antitero, nici structură de informaţii clasificate.
Ca justificare pentru implicarea sa în lupta antiteroristă, Udrea a explicat că „Ministerul Turismului face parte din cele 17 instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT) care funcţionează în baza unui Protocol secret aprobat de CSAT“.
„Fosta Agenţie pentru Turism avea stabilit acelaşi regim. Atribuţiile care îi revin sunt informaţii clasificate. Nu mi-a fost încă adus la cunoştinţă protocolul, dar, din câte înţeleg, la mine sunt doar atribuţii de cooperare cu celelalte instituţii“, a adăugat ministrul. Potrivit legii, din SNPCT fac parte 21 de instituţii. Între acestea, 12 ministere, inclusiv cel al Transporturilor care avea în 2004, când a fost dată legea, un departament al Turismului.
Surse juridice din structurile de informaţii susţin însă că, „în forma în care a funcţionat în perioada 2004-2008, Turismul, ca agenţie guvernamentală, nu a intrat în SNPCT, deci nu avea competenţe în materie de terorism, pentru a le introduce fiind necesară modificarea legii“.
Atribuţiile antiteroriste îi sunt străine şi ultimului ministru PNL al IMM-urilor, comerţului şi turismului, Ovidiu Silaghi. „Eu nu am avut atribuţii de combatare a terorismului şi mi se pare forţat ca ministrul turismului să se ocupe de aşa ceva“, a comentat el. Turismul dă o informaţie secretă la doi ani La ruperea de Ministerul IMMurilor, Turismul „a moştenit“ şi o structură de informaţii clasificate, în actuala schemă a ministerului lui Constantin Niţă aceasta dispărând. În opinia lui Silaghi, trecerea direcţiei la Turism nu era necesară, întrucât în ultimii doi ani liberalul a primit „un singur document clasificat care avea legătură cu turismul, restul fiind toate pe comerţ exterior“.
Ca exemplu de informaţii necesare ministerului său, Udrea a menţionat însă „date trimise în general de ambasade, care ţin de turism în ţările respective“.
Structura care, potrivit Elenei Udrea, „presupune un singur om cu certificat ORNISS care trebuie să le preia documentele şi să mi le aducă“ mai are corespondent doar la Justiţie şi la Comunicaţii. (Au contribuit Florin Ciornei şi Romulus Georgescu) STUPEFACŢIE Claudiu Săftoiu: „E un lucru absolut grav“
Puterea dată ministrului turismului de însumarea celor trei atribuţii este în opinia fostului şef al SIE şi ex-consilier, alături de Elena Udrea, la Palatul Cotroceni, „un lucru absolut grav“. „Competenţele în materie de terorism ţin de SRI exclusiv, nu au legătură cu guvernul. Acest ministru nu poate fi decât primul între egali, este un superministru“, a comentat el. Potrivit fostului şef al SIE, „în această formulă, în guvern se poate instala un buncăr mai mult securist decât de securitate în folosul unuia dintre Palatele de decizie politică în România“. „Printr-o hotărâre de guvern suntem pe cale să asistăm la instalarea unui stat în stat în Guvernul României. I se conferă astfel de libertăţi şi atribuţii unui ministru care nu are nicio legătură cu siguranţa naţională, în condiţiile în care avem suficiente organisme de control şi implementare a informaţiilor clasificate ca să mai fie încă unul“, a adăugat Săftoiu. Introduse prin hotărâre de guvern, atribuţiile ministrului turismului nu pot fi anulate decât prin atacarea în contencios administrativ a actului normativ sau prin reorganizarea portofoliului la momentul schimbării structurii guvernului.