Elena Udrea, o nouă audiere în Bulgaria. "Sper că mi se va aplica și mie o decizie a CCR". Update

Elena Udrea, o nouă audiere în Bulgaria. "Sper că mi se va aplica și mie o decizie a CCR". UpdateSursa: Dreamstime.com

Elena Udrea este audiată, din Bulgaria, prin videoconferință, într-un alt dosar, în timp ce se află în arestul din Blagoevgrad. La ultimul termen din țara vecină, Udrea a cerut să fie lăsată să-și vadă fetița și s-a plâns că e singura femeie aflată în acel arest.

UPDATE: Elena Udrea a fost audiată prin videoconferință. Avocatul Elenei Udrea cere încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica, în care este judecat fostul ministru, invocând decizia recentă a CCR privind întreruperea prescripţiei.

Judecătorul a întrebat-o pe Elena Udrea dacă este de acord cu continuarea procesului penal, aceasta spunând că ”nu” și a transmis că este de acord cu solicitarea avocatului său, ca procesul să se încheie.

și sper că mi se va aplica și mie în sfârșit o decizie a CCR.

"Solicit încetarea procesului. Nu sunt de acord cu continuarea lui. Dacă, prin absurd, veți ignora o decizie a CCR și veți dispune continuarea procesului, atunci sunt de acord să dau declarați", a spus Elena Udrea.

Pronunțarea privind solicitarea Elenei Udrea de a înceta procesul penal, ca urmare a deciziei CCR, a fost amânată peste două săptămâni. Judecătorii au decis să amâne și audierea acesteia.

Anterior, la ultimul termen din dosar, magistrații au transmis că au primit răspunsuri din partea autorităților bulgare, cu privire la adresa locului de deținere al Elenei Udrea, fiind vorba despre o facilitate din raionul Blagoevgrad. Prin urmare, ordinul european de anchetă ce vizează audierea Elenei Udrea prin video-conferință, în dosarul Hidroelectica, poate fi aplicat.

În acest context, instanța din România poate să finalizeze judecarea în dosarul Hidroelectrica, ale cărei proceduri au fost amânate din cauza lipsei Elenei Udrea din țară.

Luni, pe 6 iunie 2022, Curtea de Apel București va relua dezbaterile în dosar, iar Elenea Udrea ar putea fi audiată. Veronel Rădulescu, avocatul acesteia, s-a plâns de termenele prea scurte stabilite de instanță, spunând că este posibil să poată fi îndeplinite până în iunie. El vorbea de procedurile tehnice necesare realizării unei conexiuni online pentru audierea fostului ministru, Elena Udrea.

Elena Udrea, o nouă audiere din Bulgaria

În conformitate cu dreptul la apărare, după administrarea probelor anchetatorilor DNA în dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a cerut să fie audiată. Judecătorii de la Curtea de Apel București au transmis, în repetate rânduri, disponibilitatea de a primi o declarație din partea inculpatei. Dar Udrea a anunțat că este „blocată” pe teritoriul altui stat.

Ordinul european de anchetă a fost emis de Curtea de Apel București pe 9 mai, pentru a afla unde se află, cu exactitate, Elena Udrea, astfel încât să fie demarate procedurile de audiere prin video-conferință. Atunci, Curtea de Apel București constatase faptul că Tribunalul București, cel care trebuia să furnizeze date despre locul în care se află Elenei Udrea, nu deținea date concludente.

Reamintim că, pe 1 iunie, instanța din Bulgaria a decis ca Elena Udrea să rămână în arest. După aflarea hotărârii judecătorilor, fostul ministru al Turismului a cerut să fie lăsată să-și vadă fetița și s-a plâns că e singura femeie aflată în arest. Întrebată dacă vrea să fie mutată, aceasta a spus că nu dorește acest lucru.

Udrea a plâns în sala de judecată din Bulgaria, după aflarea sentinței. Ea a dat o nouă declarație în faţa judecătorilor bulgari, cărora le-a povestit că este singura femeie între zeci de bărbați în arestul Blagoevgrad, acolo unde există o singură toaletă comună, fiind nevoită să treacă prin faţa tuturor.

„În acest dosar este a treia oară când statul român încearcă să mă aresteze. Prima dată în 2015, atunci când au apărut şi primele informaţii că sunt ameninţări la adresa vieţii mele. În 2018, când eu eram deja însărcinată în şase luni, în Costa Rica, şi aveam deja procesul pentru azil politic, m-au condamnat definitiv şi m-au arestat. După două luni şi jumătate au fost obligaţi să mă elibereze, din nou, pentru că CCR a decis că am fost judecată de un complet nelegal constituit”, a declarat Elena Udrea în sala de judecată.