Elena Udrea, atac la Monica Macovei, de după gratii. Ce a înfuriat-o pe fosta blondă de la Cotroceni

Elena Udrea, atac la Monica Macovei, de după gratii. Ce a înfuriat-o pe fosta blondă de la Cotroceni Sursa: Playtech.ro

Elena Udrea nu renunță să arunce săgeți, chiar și după gratii, atunci când consider că autoritățile statului stau cu mâinile în sân, în timp ce oamenii de rând suferă. Fostul ministru a explicat într-o postare cuprinzătoare pe Facebook, cine se face vinovat de cazul fetițelor de la Brașov și de ce lucrurile legat de recidivă nu sunt reglementate.

Pe de altă parte fostul ministru atrage atenți asupra unui fenomen extrem de important, recidiva. “Cazul răpirii și violării a celor două fetițe din Brașov de către un recidivist arată a mia oară cât de proastă este politica penală pe care o avem concepută de Macovei, procuror comunist, și continuată din incompetență, frică sau oportunism de alți miniștri ai justiției. Cel mai important aspect discutat aici este recidiva. Mai mult de jumătate dintre infractori sunt recidiviști, iar gradul de recidivă din România este cel mai mare din Europa. ”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Elena Udrea: „Pușcăriile românești sunt fabrici de infractori”

După ce a atras atenția asupra condițiilor în care mamele își pot vedea copii cât timp acestea se află după gratii, Elena Udrea trage un nou semnal de alarmă. Fostul ministru este de părere că pușcăriile din România sunt „fabrici de infractori”, nu locuri de reabilitare așa cum ar trebui să se întâmple.

„Deci statul român nu este în stare să-i reabiliteze pe cei care încalcă legea, să îi reintegreze în societate după executarea pedepsei. Motivele sunt simple, dacă cineva ar fi interesat să le afle, pe de o parte, pușcăriile românești sunt fabrici de infractori, pe de altă parte, autoritățile sunt total dezinteresate de ceea ce se întâmplă cu un deținut după ce pleacă din închisoare. Aproape nimeni nu iese reabilitat dintr-o pușcărie, cei răi ies și mai răi, cei care ar avea o șansă la îndreptare, după ani de detenție în condiții inumane, ies înrăiți, frustrați, cu dorintă de răzbunare, iar cei care sunt aici dintr-o greșeala a lor sau a justiției nu au nevoie sa fie reabilitați oricum. Supraaglomerarea cu mult peste limitele admise, înghesuirea de-a valma a tuturor categoriilor de deținuți, punerea la un loc a celor sănătoși cu cei bolnavi psihic prezenți în număr uriaș în pușcării (spre exemplu, la Târgșor sunt 170 de bolnave psihic din aproape 500 de femei), lipsa condițiilor de igienă, lipsa asistenței medicale potrivite, lipsa unor programe și activități eficiente de reabilitare, personalul insuficient, faptul că oamenii stau degeaba,  fără să muncească ani de zile, plus multe altele duc la consolidarea și acutizarea comportamentul antisocial și infracțional al celor care trec prin pușcăriile românești. Chiar și așa, statul plătește mai mult decât alocația pentru un copil sau cât plătește pentru un pacient, iar la CEDO suntem cea mai condamnată țară din cauza condițiilor din penitenciar și suntem puși să dăm despăgubiri de zeci de milioane de euro. Nu recursul compensatoriu este problema, cum se repetă papagalicește în media; cine nu s-a reabilitat în 6 ani, e clar că nu s-ar reabilita în încă 4-6 luni în plus.”, a mai spus fostul ministru Elena Udrea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Viziune de sorginte macoveistă”

Iar atacurile Eleni Udrea nu s-au oprit aici. „Problema este legislația proastă privind executarea pedepselor, lipsa monitorizării celor considerați periculoși după eliberare. Personalul ANP, în lipsa unor condiții decente de muncă, dificultatea de a lucra într-un astfel de mediu și salariile mici,  fac ca numărul angajaților sa fie tot mai insuficient. Așa că încetați cu această tâmpenie că pușcăria este panaceu  și, ca urmare, orice încălcare de lege trebuie să ducă la pușcărie. Această viziune de sorginte macoveistă este un bumerang foarte puternic împotriva societății. Există și alte modalități mult mai eficiente și benefice pentru societate de a-i pedepsi pe cei care încalcă legea, cum ar fi să îi pui să plătească amenzi corespunzătoare sau să îi pui să muncească pentru comunitate, nu comunitatea pentru ei. În plus, munca este un mijloc mai bun de reabilitare decât statul degeaba ani de zile într-un focar infracțional, cum este pușcăria. Cred ca pe miniștrii justiției și de interne i-ar ajuta să stea măcar o lună la pușcărie ca să îi facă o strategie inteligentă de combatere a infracționalității și a recidivei. P.S: personal, nu mă plâng de condițiile din penitenciar, unde stau printr-un abuz de necrezut al justiției. Eu mă adaptez la orice situație, și aici, la Targsor, măcar angajații ANP și cabinetul medical fac o muncă eroică, în situația de lipsuri cu care se confruntă și ei, ca și deținutele. Eu încerc să scot ceva bun din acest abuz care mi se întâmplă, arătând realitățile din penitenciare, consecințele asupra societății și ce s-ar putea face pentru a îndrepta lucrurile”, a scris Elena Udrea pe pagina de socializare.