Elena Udrea ar putea scăpa de dosare, grație legislației. O judecătoare de la Curtea de Apel a analizat condiţiile extrădării din Bulgaria

Elena Udrea ar putea scăpa de dosare, grație legislației. O judecătoare de la Curtea de Apel a analizat condiţiile extrădării din BulgariaSursa: Facebook/ Elena Udrea

Corina Ciobanu, magistrat al Curții de Apel București, a trimis o solicitare omologilor vecini, dorind să afle astfel dacă inculpata Elena Udrea ar mai putea fi judecată în cazul dosarelor aflate încă pe masa judecătorilor români ca urmare a extrădării sale în România.

În cursul zilei de marți, Elena Udrea ar fi trebuit să fie audiată în dosarul Hidroelectrica de judecătoarea Corina Ciobanu, dosar în care fostul ministru al Turismului este acuzată de spălare de bani și trafic de influenţă, suma prejudiciată fiind de 5 milioane de dolari, bani primiți de Udrea de la afaceristul Bogdan Buzăianu.

Elena Udrea ar putea să scape de dosarele din România

Audierea Elenei Udrea ar fi trebuit făcută în sistem de videoconferință, însă au existat solicitări de încetare a procesului penal din partea avocaților lui Udrea, care spuneau că faptele s-au prescris, invocând una dintre deciziile Curţii Constituţionale din luna mai 2022.

Judecătorul Corina Ciobanu a invocat „regula specialităţii” stipulată în Legea 302/2004, unde este scris că statul care extrădează cetățeni în România poate impune restricţii specifice referitoare la urmărirea penală ori judecarea persoanei extrădate.

Ce prevede Legea 302/2004

Legea 302/2004 prevede că o persoană predată în urma unei extrădări nu poate fi urmărită, judecată, deţinută în scopul executării unei pedepse, dar nici supusă oricărei limitări a libertăţii individuale, pentru orice fapt petrecut anterior predării și altul decât cel care a fondat extrădarea.

Mai exact, judecătorul Corina Ciobanu a cerut clarificări din partea bulgarilor referitor la situația în care extrădarea Elenei Udrea în România vizează doar dosarul „Gala Bute”, caz în care aceasta nu va mai putea fi judecată în cazul celorlalte procese nesoluționate.

Pe lângă dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea mai este anchetată în România și în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a fostului președinte al țării Traian Băsescu. Inițial, Udrea fusese condamnată la opt ani închisoare pentru acuzațiile de instigare la luare de mită şi spălare de  bani. Procesul se află în faza de apel la ÎCCJ, conform România TV.

Elena Udrea a ratat audierea

Elena Udrea trebuia să fie audiată astăzi în dosarul Hidroelectrica, însă din cauza unor chestiuni procedurale, audierea nu a mai avut loc. Asta deși cei de la penitenciarul Târgșor pregătiseră aparatura necesară pentru videoconferință, potrivit avocatului său, Veronel Rădulescu.

În acest context, Elena Udrea a vrut să reamintească tuturor celor care o urmăresc pe paginile de socializare exact de ce a fost chemată în fața judecătorilor: „Dosarul cu Buzăianu nu este despre faptul că eu aș fi primit vreun ban, ci despre faptul că PDL București, în 2010, pe care eu îl conduceam la acea vreme, a primit 2,5 milioane de euro de la Bogdan Buzăianu prin Radu Budeanu și Ana Maria Topoliceanu, ambii transformați în denunțători liberi. Chiar și așa, denunțătoarea Topoliceanu, declara că ea a primit banii la sediul partidului, că eu nici nu i-am văzut, și că banii au fost cheltuiți pentru partid în principal cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012, unde eu nu am candidat!

Însuși Buzăianu declara că nu am avut nicio treaba cu contractele lui, pentru că la momentul 2010, erau deja prelungite! Celor care insistă să numească acest dosar Hidroelectrica, le spun simplu: Ați greșit persoana! Pentru aceia care, cu ipocrizie, se arată siderați de suma pe care PDL București a primit-o de la Buzăianu, le spun să caute bine acasă, să vadă dacă nu găsesc vreo umbrelă, brichetă, desfăcător de dopuri și altele “, a scris Elena Udrea, care va fi din nou prezentă pe data de 8 septembrie în fața judecătorilor Înaltei Curți, de această dată în dosarul în care este judecată alături de Ioana Băsescu.