Evenimentul Zilei > Justitie > Elena Udrea a depus contestații la executare la patru instanțe. Procedura prin care încearcă să scape din penitenciar
Elena Udrea a depus contestații la executare la patru instanțe. Procedura prin care încearcă să scape din penitenciar

Elena Udrea a depus contestații la executare la patru instanțe. Procedura prin care încearcă să scape din penitenciar

Elena Udrea solicită desființarea sentinței prin care a fost condamnată la 6 ani de închisoare în Dosarul Gala Bute, iar pentru aceasta a depus nu mai puțin de 4 contestații la executare la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și la Tribunalul București.

Elena Udrea a depus pe rolul instanțelor patru contestații la executare, dintre care trei au fost înregistrate la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar una la Tribunalul București. Fostul ministru cere desființarea deciziei de condamnare în Dosarul Gala Bute și eliberarea din penitenciar. Fostul ministru dorește desființarea deciziei din 7 aprilie 2022, pronunțată tot într-o cale extraordinară de atac, ceea ce presupune că Elena Udrea contestă rezultatul contestației.

Bombardarea instanțelor cu cereri de contestare, având același obiect, poate face ca dosarul să ajungă, la repartizare, la o instanță care a mai decis în favoarea celor condamnați, iar apoi celelalte cereri sunt retrase. Astfel, se poate evita judecarea de către magistrați care și-au făcut renume de duri, care pronunță pedepse mai aspre sau care resping din principiu cererile, de eliberare.

Contestațiile Elenei Udrea

Elena Udrea a depus, din penitenciar 3 contestații la executare la Înalta Curte de Casație și Justiție, care vor fi luate în discuție în luna octombrie. Astfel, dosarul 1201/1/2022 a avut primul termen pe data de 2 august, însă a fost trimis din nou la repartizare aleatorie ca urmare a faptului că unul dintre judecători au decis să se abțină. Acesta a primit termen pe 18 octombrie 2022.

Al doilea dosar, 1202/1/2022 a avut termen de judecată pe 4 iulie, când un judecător s-a abținut, astfel că noul termen de judecată a fost stabilit pentru 19 octombrie 2022. În fine, al treilea dosar nr. 1205/1/2022, a trecut pe la trei instanțe de judecată, care s-au abținut, astfel că a primit termen pe 10 octombrie 2022.

În cel de-al treilea caz, Elena Udrea a depus o contestație la executare la Tribunalu București, cu numărul de dosar 17109/3/2022. Contestația a fost respinsă pe data de 27 iulie, așa că dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, unde are termen pe 23 septembrie, după cum relatează ziare.com.

Epopeea Elenei Udrea în Dosarul Gala Bute

Elena Udrea a fost condamnată definitiv în Dosarul Gala Bute, în luna aprilie, la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani. Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins pe 6 aprilie, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi în acest caz. Fostul ministru al Turismului a încercat să fugă din țară, ca să scape de pedeapsă, însă a fost reținută în Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia.

Elena Udrea a ajuns la penitenciar, în România, cu o întârziere de câteva luni. În acest timp s-a judecat, în Bulgaria, cererea de extrădare formulată de statul român.

Inițial, în iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată în acest dosar la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. La acel moment, ea se afla în Costa Rica, unde ceruse azil politic. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în această țară și a fost încarcerată. Două luni mai târziu, în decembrie 2018 a fost eliberată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a hotărât că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă. În iulie 2019, Elena Udrea s-a întors în România și a formulat contestație la decizia de condamnare.