Fostul ministru al Dezvoltării și Turismului a împlinit deja un deceniu în „politica mare”, timp în care a fost apreciată și contestată în aceeași măsură. S-a aflat în permanență în mijlocul unor controverse care au polarizat scena publică
Eliberată recent din arest preventiv după 72 de zile și aflată în arest la domiciliu, Elena Udrea s-a aflat la vârful politicii românești timp de 10 ani, ascensiunea sa fiind strict legată de cea a fostului președinte, Traian Băsescu.
Avocat de profesie, Elena Udrea a captat atenția opiniei publice și a mass-media după ce a fost numită în funcția de șef al Cancelariei prezidențiale a lui Traian Băsescu, în 2005. Ea a fost prinsă pe picior greșit într-o emisiune a jurnalistului Robert Turcescu, care i-a prezentat o presupusă declarație făcută de „președintele Norvegiei”.
Elena Udrea a căzut în capcană, fără a-și da seama că Norvegia nu are președinte, ci rege, și că nici nu este membră a UE. Din acel moment, a devenit o țintă a presei, demisionând din funcția de șef al Cancelariei prezidențiale, dar și membru al PNL, în octombrie 2005, în urma unei campanii de presă care viza incompatibilitatea cu afacerile soțului său. Udrea a divorțat de Dorin Cocoș în iunie 2013.
După plecarea din PNL, devine membru al PD, ulterior al PDL, fiind unul dintre apropiații președintelui Băsescu.
Bilețelul roz
Ea devine protagonista episodului celebru „bilețelul roz”, relatând că premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis șeful statului un bilețel prin care încerca să influențeze Justiția.
„Dragă Traian, îți trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. Dacă ai ocazia să vorbești la Parchet despre subiect?”, scria pe bilețelul de culoare roz, sub semnătura lui Tăriceanu.
FOTO: Aflată în arest preventiv, Elena Udrea nu s-a sfi it să își arate cătușele și era mereu cu zâmbetul pe buze
Elena Udrea devine deputat în 2008 și, la scurt timp, este numit ministru al Turismului în guvernul condus de Emil Boc, iar după ce Traian Băsescu câștigă cel de-al doilea mandat de președinte este numită ministru al Dezvoltării, unul dintre cele mai puternice ministere, funcție pe care a deținut-o până în februarie 2012.
Este realeasă în Parlamentul României într-un colegiu de deputat din Roman, în decembrie 2012, și candidează la șefia PDL în martie 2013, pierzând la scurtă distanță de Vasile Blaga. Petensiunilor cu șeful PDL, Udrea s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară (PMP), susținut de Traian Băsescu, și a fost aleasă, ulterior, președinte al formațiunii.
FOTO: Alături de mama sa, după ce a fost eliberată din arestul preventiv
La alegerile europarlamen tare din 2014, PMP obține 6% din voturi, Cristian Preda și Siegfried Mureșan devenind europarlamentari ai partidului.
Înscrierea sa în cursa pentru Președinția României a luat prin surprindere pe toată lumea, ea beneficiind însă de sprijinul președintelui în funcție, Traian Băsescu. „Vă pot garanta că este un om inteligent, la care nu veţi găsi fluctuaţii de opţiuni, nu veţi găsi compromisuri politice”, a afirmat Băsescu. Pe fondul unei campanii anoste, pozele care o înfățișau pe Udrea cu fosta șefă DIICOT Alina Bica, la Paris, în februarie 2014, au dinamizat campania electorală.
FOTO:Într-un pictorial pentru revista „The One”, care a generat numeroase controverse
Atacuri în cascadă la Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea
Elena Udrea a provocat un cutremur pe scena politică în luna februarie a acestui an, când DNA a cerut urmărirea penală și apoi arestarea sa preventivă în două dosare, Gala Bute și Microsoft, pentru fapte de corupție. În total, Udrea a stat în arest preventiv 72 de zile, fiind apoi plasată în arest la domiciliu. Presa a remarcat atitudinea bătăioasă a fostului ministru în toată această perioadă, în contrast cu atitudinea senatorilor Varujan Vosganian sau Dan Șova. Primul le-a cerut în lacrimi colegilor din Senat să nu încuviințeze cererea DNA de ridicare a imunității, iar al doilea s-a lăsat miruit, în ziua votului din Senat asupra cererii de arestare, de către o colegă. Elena Udrea a lansat numeroase atacuri la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, sau a prim-adjunctului SRI, generalul Florian Coldea. „La ce avem nevoie de logică? Avem nevoie doar de acuzaţii în cascadă, formulate spectaculos, pentru a prinde la public. Și de judecători care să dea deciziile pe care procurorii le vor. Și gata! Avem Justiție! Iar Udrea să stea la pușcărie spre gloria și satisfacția lui Koveși și Coldea!”, a fost unul dintre mesajele Elenei Udrea. Ea a fost în permanență apărată pe acest subiect de fostul președinte, Traian Băsescu.