El Mundo: „Managementul refugiaților ucraineni este un argument serios pentru ca România să fie membră Schengen”

El Mundo: „Managementul refugiaților ucraineni este un argument serios pentru ca România să fie membră Schengen”Sursa foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Reprezentantul Bucureștiului la Madrid, George Bologan, subliniază importanța țării sale ca aliat strategic al NATO și analizează relația bilaterală cu Spania, în ziua în care ambele țări sărbătoresc primul Summit interguvernamental.

Reporter: Este primul dumnevoastră an ca ambasador în Spania, care sunt obiectivele mandatului dumneavoastră?

George Bologan: Anul 2022 este un an cu totul special pentru relația dintre România și Spania de-a lungul istoriei cooperării noastre bilaterale: s-au împlinit 141 de ani de relații diplomatice româno-spaniole, un adevărat indicator al stabilității și legăturilor privilegiate dintre popoarele noastre; am organizat primul Summit interguvernamental (la Castellón de la Plana), un obiectiv prioritar al agendei bilaterale în ultima vreme. Sunt încântat să fiu ambasador în patria lui Francisco de Vitori a y Ortega y Gasset într-un moment cu un calendar politic și diplomatic important. Obiectivele pe care mi le-am propus punctează mai multe sfere ale cooperării bilaterale, atât consolidarea dialogului politic prin intensificarea vizitelor bilaterale, cât și aprofundarea cooperării economice și investițiilor în ambele direcții și intensificarea schimburilor culturale, sociale și umane, toate în sprijinul și beneficiul reciproc al ambelor țări. 

Sunt un european convins și vreau să încurajez orice inițiativă care contribuie la identificarea soluțiilor care să ajute UE să fie un actor mai relevant și mai influent, deoarece viitorul și destinul nostru sunt legate de acest proiect politic, economic și social care a contribuit la dezvoltarea bunăstarea și pacea europenilor. Voi sprijini diplomația culturală pentru că ea stă la temelia unei relații bazate pe cunoaștere profundă și, în ceea ce privește abordarea europeană, cred că cultura este medicamentul care întărește imunitatea UE. Desigur, comunitatea românească este o prioritate. Cei peste un milion de români sunt sufletul relației bilaterale, unul dintre pilonii asociației strategice româno-spaniole. Nu poate fi ignorat faptul că împărtășim o dublă identitate latino-europeană, o moștenire comună care este poate unul dintre principalele motive pentru care românii sunt atrași instinctiv de căldura pe care o emană societatea spaniolă. Iar contribuția românilor la vitalitatea economică, demografică și socială a societății gazdă, la regenerarea și revitalizarea zonelor afectate de criza economică sau de efectele pandemiei este puternic recunoscută de autoritățile spaniole. Estimăm că în Spania există peste 50.000 de companii românești, iar românii sunt prima comunitate străină care contribuie la serviciul spaniol de asigurări sociale. Iar acest rol incontestabil a fost reconfirmat în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut până acum cu reprezentanții spanioli, inclusiv de către Majestatea Sa Felipe al VI -lea, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Reporter: Cum apreciați starea relațiilor dintre București și Madrid?

George Bologan: Putem aprofunda cooperarea dintre România și Spania din perspectivă politică, economică, culturală și socială. Cooperarea militară este foarte bună în acest context de conflict din Europa. Spania și România s-au dovedit de-a lungul timpului a fi doi parteneri de încredere și angajate în sprijinirea proiectelor comune la nivel bilateral, european și nord-atlantic. Avem toate cele necesare pentru a continua să lucrăm împreună, pentru a forma o echipă comună care să întărească spiritul european, pentru a dezvolta sentimentul de unitate și solidaritate la nivel european, promovând valori comune la nivel internațional. Un exemplu de potențial al relației bilaterale poate fi văzut în previziunile comerciale încurajatoare pentru acest an: pe 30 iunie 2022, volumul total al comerțului bilateral a fost de 3.049,69 milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere de 27,93% față de finele primului semestru al anului trecut. De asemenea, fără îndoială, România este o destinație care oferă oportunități excelente de piață , afaceri și investiții. Sunt convins că după Summitul de la Castellón de la Plana vom scrie un capitol frumos și pragmatic de cooperare bilaterală și de unitate a Uniunii Europene.

Reporter: La ce acorduri pot ajunge Spania și România în cadrul summitului lor bilateral din 23 noiembrie?

George Bologan: Acest prim Summit bilateral, și cu siguranță nu ultimul, este o piatră de hotar în istoria relațiilor bilaterale dintre România și Spania. Fiecare acord este un instrument de lucru în mod coordonat și pentru a evalua unde ne aflăm sau unde am fost și unde am ajuns sau unde vrem să ajungem. Cu ocazia acestei întâlniri interguvernamentale, vor fi semnate o serie de memorandumuri de înțelegere în domenii cheie ale cooperării bilaterale precum politica externă, cultură, sănătate, muncă și protecție socială, agricultură și protecție civilă.

Reporter: România este membrul NATO cu cei mai mulți kilometri de graniță cu Ucraina. Se teme Bucureștiul să nu fie lovit de rachete așa cum s-a întâmplat în Polonia?

George Bologan: Țin să precizez că, la sfârșitul acestei luni, va avea loc în România prima întâlnire a miniștrilor de Externe ai NATO, o întâlnire deosebit de importantă în contextul internațional actual, care are loc imediat după Summitul NATO de la Madrid. Este, fără îndoială, o confirmare a profilului nostru și a contribuțiilor noastre ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, precum și un semn al importanței Flancului estic pentru Alianță, al importanței Mării Negre, ca zonă strategică pentru Alianță. 

Reporter: România a găzduit aproape 90.000 de refugiați ucraineni. Prevedeți un nou flux migrator dacă Rusia folosește iarna ca "armă de război" și atacă infrastructura energetică?

George Bologan: Din februarie până pe 15 noiembrie, peste 2.800.000 de cetățeni ucraineni au intrat în țară, iar aproximativ 90.000 au decis să rămână în România. Este greu de prevăzut care va fi evoluția acestui război din punctul de vedere al fluxurilor de refugiați, dar un lucru este cert: autoritățile române sunt gata să răspundă rapid și eficient în sprijinul poporului ucrainean, așa cum au făcut-o până acum.

Reporter: Comisia Europeană a cerut ca Bulgaria, Croația și România să intre în spațiul Schengen, după ani de așteptare. Ce ar însemna acest lucru pentru țara dumneavoastră și cum ar putea fi înlăturate îndoielile unor parteneri europeni, astfel încât aceștia să ridice dreptul de veto?

George Bologan: Gestionarea de către România a situației refugiaților din Ucraina este, fără îndoială, un argument puternic pentru ca această țară să acționeze ca stat membru Schengen. Profilul României a crescut considerabil în ultima vreme datorită implicării sale active în sprijinirea Ucrainei, Republicii Moldova, ceea ce ajută la confirmarea încrederii europene în capacitatea României de a-și gestiona adecvat securitatea frontierei. Aderarea României la Spațiul Schengen este o dorință legitimă, criteriile sunt îndeplinite, fapt confirmat de Parlamentul European și Comisia Europeană. Tratatul Schengen și deschiderea frontierelor interne ale Uniunii oferă un avantaj important pentru mobilitatea cetățenilor europeni și pentru economia europeană. Să ne gândim practic ce înseamnă în termeni economici și de timp pentru o companie din UE să rămână la granița unui alt stat UE, Schengen facilitează foarte mult schimbul de mărfuri și piața internă. România are programe de cooperare foarte strânsă și eficiente cu poliția și garda civilă spaniolă pentru securizarea frontierelor UE. Orice prelungire a dezbaterii sau descurajarea aderării României este în detrimentul unei UE puternice și dezvoltate. Suntem optimiști și mulțumim Regatului Spaniei pentru sprijinul și prietenia continuă în acest dosar, notează elmundo.es.

(Traducerea Rador)