El este al doilea român cu premiu Grammy

El este al doilea român cu premiu Grammy

Doar de două ori în istoria premiilor Grammy, trofeul a ajuns la un român. Prima dată premiul s-a acordat unui conațional în anul 1985. A doua oară, ieri. Coincidență sau providență, pe amândoi premiații îi cheamă la fel.

Dirijorul Cristian Măcelaru (39 de ani) a câştigat premiul Grammy pentru albumul „Wynton Marsalis: Violin Concerto“, fiind al doilea dirijor român care primeşte această distincţie. Prima dată celebrul premiu i-a fost acordat lui Christian Badea, în anul 1985.

Albumul lui Măcelaru cuprinde lucrări de Wynton Marsalis - Concertul în Re major pentru vioară și orchestră și Fiddle Suite. Acesta produs de Casa Decca și a primit două nominalizări la Premiile Grammy 2020, la secțiunea Cea mai bună interpretare instrumentală solo, respectiv Cea mai bună creație contemporană. Interpreții acestor înregistrări sunt violonista Nicola Benedetii și Orchestra Simfonică din Philadelphia, condusă de cel mai bine cotat dirijor român al momentului, Cristian Măcelaru. Radio România Muzical a difuzat acest disc, în premieră, pe 15 iulie 2019 și poate fi ascultat în continuare, online.

Cine este Cristian Măcelaru?

Ne puteți urmări și pe Google News

Născut la Timișoara, Cristian Măcelaru a fost cel mai tânăr prim-violonist al Orchestrei simfonice din Miami. Apoi a început să dirijeze. El a condus Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez. A câștigat competiția Solti pentru tineri dirijori, în 2012 și Premiul pentru dirijori Solti, în 2014. Dirijează în mod regulat Orchestrele din Philadelphia, Chicago, New York, Los Angeles, San Francisco, Saint Louis, Toronto și Detroit, dar și Orchestra Simfonică Națională americană.

În sezonul 2016 – 2017, a condus Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în două programe separate și a debutat cu Royal Concertgebouw Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Weimar Staatskapelle, Royal Flemish Philharmonic și New Japan Philharmonic, având-o pe Anne-Sophie Mutter ca solistă. Este directorul muzical al festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, în California. De curând a fost ales să conducă și Orchestra simfonică WRD din Koln, Germania și mai mult decât atât.

La fin ele anului trecut, CV-ul lui Cristian Măcelaru a mai bifat o rubrică: din data de 1 septembrie 2020, el va conduce Orchestra Națională a Franței.

Noul dirijor al Orchestrei Naționale din Franța

Este foarte emoționant momentul alegerii lui Măcelaru pentru funcția de dirijor al orchestrei franceze. ”Orchestra națională a Franței s-a îndrăgostit de stilul său toamna trecută când a venit să dirijeze un program alcătuit din piese moderne și contemporane. După acest concert, muzicienii au cerut să mai poată lucra cu el și pentru repertoriul orchestrei, alcătuit din muzică franceză și mari lucrări. A revenit în luna iulie pentru un concert cu «La Valse», de Ravel și Simfonia a 9-a de Dvorák. Sentimentele au rămas aceleași”, a declarat pentru France Musique, Michel Orier, director muzical pentru Radio France.

Timişoreanul Cristian Măcelaru vine la pupitrul acestei mari orchestre, înfiinţate în 1934, după un lung şir de mari muzicieni, între care s-a numărat și un alt român, Sergiu Celibidache.

Sursa foto: Opinia Timișoarei