Şeful Citigroup a demisionat. Cine este indianul care a dat semnalul revenirii pe Wall Street

Şeful Citigroup a demisionat. Cine este indianul care a dat semnalul revenirii pe Wall Street

Directorul general al Citigroup, indianul Vikram Pandit, a anunţat astăzi că demisionează de la conducerea băncii, lăsându-i locul fostului director pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa al grupului, Michael Corbat.

Motivul oficial este că acum ar fi momentul ideal pentru o schimbare la conducerea Citigroup, însă potrivit Bloomberg demisia ar avea legătură şi cu respingerea de către autorităţile de reglementare bancară a planului de majorare a dividendelor şi cu respingerea de către acţionari a majorării pachetului său salarial până la 15 milioane de dolari pe an.

Pandit este la conducerea grupului financiar din decembrie 2007, reuşind să îl menţină pe linia de plutire în cea mai turbulentă perioadă din ultimele decenii pentru pieţele financiare. La începutul anului 2009, Citigroup era considerată următoarea pe listă după falimentele Bear Sterns şi Lehman Brothers, care zguduiseră Wall Street-ul în 2008.

Citi a avut nevoie de o infuzie masivă de capital din partea Trezoreriei SUA, de circa 45 de milioane de dolari, şi de schimbarea modului de înregistrare în contabilitate a activelor financiare, pentru a scăpa banca de la faliment. Salariu de un dolar pe an În martie 2012, Vikram Pandit a fost cel care a dat practic semnalul revenirii bursei americane pe plus, anunţând revenirea Citigroup pe profit în primele două luni ale anului. Deşi acel profit se datora în mare parte unor modificări legislative provind contabilitatea bancară, anunţul a produs un efect puternic, având în vedere că mulţi îi vedeau deja falimentari.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2009 şi 2010 a lucrat pe un salariu de doar un dolar pe an, având ca ţintă revenirea pe profit. Paradoxal, cel mai mare salariu primit de la Citigroup a fost cel din 2008, 38,2 milioane de dolari cu tot cu bonusuri, deşi acela a fost anul în care banca a ajuns la un pas de colaps.

Chiar dacă a luptat cu succes împotriva crizei de la conducerea Citigroup, Vikram Pandit a avut parte şi de multe critici legate de scăderea băncii în timpul mandatului său. De la crearea sa în 1998, prin fuziunea dintre Citicorp şi Travelers Group, până în 2007, Citigroup a fost mult timp cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare bursieră de 2-300 de miliarde de euro, iar acum valorează mai puţin de 100 de miliarde.