EFIMERIDA TON SYNTAKTON: Polonia şi Ungaria pe traiectoria unui conflict cu Bruxelles-ul
- Magda Spiridon
- 1 octombrie 2020, 02:30
În ajunul summitului UE, Comisia Europeană, în raportul său cu privire la statul de drept în Uniunea Europeană, îşi exprimă "îngrijorarea serioasă" cu privire la independența presei și a puterii judecătoreşti din Polonia și Ungaria, în legătură cu aceasta din urmă semnalând îngrijorarea cu privire la corupție şi „strânsele încrengături dintre politicieni și anumiţi oameni de afaceri”.
„Este important să analizăm aceste probleme în ansamblu și să vedem relația dintre ele. În principal pentru că există imperfecțiuni care se transformă adesea într-un cocktail de nebăut, chiar dacă ingredientele luate separat par a fi în regulă", a declarat comisarul Vera Jourova, care a intrat deja în vizorul lui Victor Orban, care ieri, printr-o scrisoare, i-a a cerut președintei Comisiei Europene să o demită.
Atât Varșovia, cât și Budapesta se află de mult timp în conflict cu Bruxelles-ul pe probleme legate de valorile democratice și migrație, prim-ministrul ungar fiind acuzat că persecută presa care se opune guvernului său şi că pune lacăt pe universitățile străine.
"Raportul Comisiei nu este doar înșelător, ci și absurd", a declarat guvernul ungar într-un comunicat. „Subiectele și metodologia nu sunt adecvate scopului raportului, sursele sale nu sunt echilibrate, iar conținutul este nefondat”, se mai arată în comunicat.
În raport, Ungaria este criticată pentru că a impus reforme în domeniul justiției care afectează independența judecătorilor și a presei. Potrivit politologului maghiar Péter Krekó, Ungaria este singura țară din UE în care televiziunea publică și mass-media pro-guvernamentală transmit informații false, neconfirmate ca fiind oficiale. Pe lângă Ungaria și Polonia, Comisia este îngrijorată de Bulgaria, România, Croația și Slovacia.
Atac și asupra Twitter
Contul Twitter al guvernului maghiar pare să fi suferit o problemă tehnică sau un posibil „atac”, fiind, dintr-un motiv inexplicabil, imposibil de accesat. „... A sosit, în sfârşit, minunata lume nouă, în care giganții tehnologici îi reduc la tăcere pe cei care au păreri diferite”, a scris într-o postare Zoltan Kovacs, ministru adjunct pentru comunicare și relații internaționale. „Am luat măsurile necesare și așteptăm o explicație oficială de la Twitter”. Cu toate acestea, suspendarea funcţionării pare să fi fost temporară, deoarece la scurt timp problemele au fost remediate. (Rador)