Efectul care le-a scăpat cercetătorilor până acum. Descoperirea schimbă tot ce știam despre coronavirus

Efectul care le-a scăpat cercetătorilor până acum. Descoperirea schimbă tot ce știam despre coronavirus eSursa foto: EVZ

Un studiu european a descoperit că Covid-19 poate afecta vasele de sânge din creierul uman, într-un studiu care a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la consecințele pe termen lung ale bolii.

Cercetările efectuate de oameni de știință francezi, spanioli și germani, publicate în revista științifică Nature Neuroscience, arată că, pe lângă faptul că atacă plămânii, virusul poate ucide și anumite celule cerebrale.

Acestea sunt cunoscute sub numele de celule endoteliale și sunt localizate în jurul creierului, protejând cerebelul și facilitând fluxul sanguin.

„Vasele fantomă” blochează fluxul sanguin

Oamenii de știință au descoperit că virusul a distrus celulele endoteliale prin observarea pacienților care au murit din cauza Covid.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sângele intră în regiuni ale creierului care nu ar trebui să vadă în mod normal moleculele care părăsesc fluxul sanguin", a declarat coautorul raportului Vincent Prévot, de la centrul de cercetare Inserm din Lille.

„Într-o a doua etapă, când celulele endoteliale sunt complet moarte, se creează un fel de vas fantomă prin care sângele nu mai circulă”.

Regiuni mici ale creierului sunt lipsite de oxigen și de glucoză și, în consecință, suferă.

Pe scurt, există un risc de microhemoragii - nu la fel de grave ca un accident vascular cerebral - care indică un risc de reducere a fluxului sanguin, ceea ce poate avea consecințe grave și poate duce la o moarte rapidă.

Daune potențial reversibile

Constatările sunt îngrijorătoare și duc inevitabil la întrebarea dacă persoanele care au contractat Covid vor cădea inevitabil victime ale problemelor cerebrale.

În primul rând, trebuie subliniat faptul că decesele observate au fost rare și, mai ales, că leziunile la nivelul creierului au fost potențial reversibile.

„Am văzut că la hamsteri, care dezvoltă forme foarte minore de Covid-19, fenomenul este aparent reversibil, așa că putem spera că ar putea fi reversibil și la oameni”, a declarat Prévot.

În al doilea rând, este dificil de știut dacă celulele creierului sunt deteriorate în mod specific atunci când o persoană contractează Covid.

Studiul arată că acest lucru ar putea fi cazul pacienților care au dezvoltat o formă severă a bolii. Pentru persoanele care au avut o formă mai minoră a bolii, însă, nimic nu este sigur.

„Pentru a afla, ar trebui să luăm probe de sânge la fiecare 10 minute, timp de o săptămână, pentru a măsura prezența sau nu a virusului în sânge”, a declarat Prévot.

„Din păcate, acest lucru nu este fezabil”

Pe termen lung, există, de asemenea, întrebarea dacă leziunile de pe creier ar putea rămâne și afecta starea de îmbătrânire a unui creier.

Luând exemplul gripei spaniole, care a avut loc cu puțin peste un secol în urmă, persoanele care nu au murit din cauza acesteia au avut o probabilitate mai mare de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, mai târziu în viață.

Multe întrebări rămân fără răspuns și va fi nevoie de timp și de cercetări suplimentare pentru a le obține.