Efectele izolării. Traficanții de persoane își freacă mâinile

Efectele izolării. Traficanții de persoane își freacă mâinile

Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) a avertizat, miercuri, cu privire la riscurile riscurile crescute ale traficului de persoane din cauza crizei provocate de actuala pandemie, care face ca victimele să fie şi mai vulnerabile.

„Întrucât Covid-19 restricționează circulația, absoarbe resursele pentru aplicarea legii și reduce serviciile publice și sociale, victimele traficului de persoane au și mai puține șanse să poată scăpa și să găsească ajutor”, a declarat Ghada Wali, director executiv al United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

Ghada Waly dorește ca țările să se asigure că adăposturile și liniile telefonice de urgență sunt deschise, să mențină accesul la instanțe și capacitatea de acțiune a unităților care luptă împotriva traficului de persoane.

Un studiu recent realizat de UNODC arată că închiderea frontierei împiedică unele victime să se întoarcă acasă. Victimele se confruntă, de asemenea, cu întârzieri în procedurile legale și riscă rele tratamente suplimentare sau să fie abandonate de către răpitorii lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp, numărul copiilor obligați să cerșească sau să caute mâncare pe străzi este în creștere acum, când școlile sunt închise și nu mai pot oferi adăpost și un loc unde să mănânce, se arată în comunicat.

UNODC avertizează că traficanții „ar putea deveni mai activi și ar putea ținti persoane care au devenit și mai vulnerabilie, deoarece și-au pierdut sursa de venit ca urmare a măsurilor de control pentru a îndigui răspândirea coronavirusului”, scrie Le Figaro.

Conform raportului UNODC din 2018 privind traficul de ființe umane, exploatarea sexuală și munca forțată constituie principalele forme de trafic, care afectează în special femeile și fetele.

Una din trei victime ale traficului este un copil. Numărul total al victimelor traficului de persoane s-a apropiat de 25.000 în 2016, potrivit UNODC.