Efectele distrugătoare ale soarelui asupra pielii. Cum te poți apăra de razele UV

Efectele distrugătoare ale soarelui asupra pielii. Cum te poți apăra de razele UVBronzat. Sursă foto: Freepik

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, modificările pielii noastre - de la riduri fine la piele lăsată - sunt inevitabile. Face parte din procesul natural de îmbătrânire. Dar dacă ați petrecut ani de zile la soare fără cremă de protecție solară, sunt șanse să observați mai multe modificări ale pielii în comparație cu o persoană care a avut grijă să se protejeze de razele ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui. Daunele cauzate de soare - cunoscute și sub denumirea de fotoîmbătrânire - sunt responsabile pentru 90% din modificările vizibile ale pielii.

Cum anume dăunează soarele pielii noastre? Și cum puteți determina dacă aveți leziuni solare? Iată, cu informații de la dermatologi, tot ce trebuie să știți.

Efectele distrugătoare ale soarelui asupra pielii

Daunele solare se produc în primul rând atunci când pielea ta este expusă la radiații UV, care includ atât razele UVA, cât și razele UVB. „Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când ne întâlnim cu razele UV, care pot pătrunde prin nori și chiar prin ferestre” a spus Dr. Pooja Rambhia, dermatolog cu sediul în New York City. Cu alte cuvinte, sunteți expuși la ele nu doar atunci când sunteți la plajă sau la un grătar în curte, ci și atunci când conduceți sau stați lângă o fereastră la birou.

Razele UVB afectează stratul superior sau cel mai exterior al pielii, provocând arsuri solare care cresc riscul de cancer de piele. În schimb, razele UVA pătrund mai adânc în dermă, deteriorând colagenul și elastina. Acest lucru duce la apariția semnelor premature de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, lăsarea și hiperpigmentarea sau nuanța inegală a pielii. „În plus, razele UVA acționează ca un agent cancerigen. Expunerea la razele UV generează radicali liberi, ceea ce duce la stres oxidativ și la deteriorări celulare și inflamații suplimentare” spune Rambhia.

Razele UV și semne ale modificării pielii

Deteriorarea solară poate apărea în diferite moduri. În cazurile acute, observați imediat deteriorarea. Dacă impactul  este cronic înseamnă că s-a dezvoltat după expunerea prelungită la razele UV. Deteriorarea acută evidentă este o arsură solară, „piele roșie inflamată, sensibilă, care poate face bășici și în cele din urmă se desprinde”, spune Rambhia. „Bronzarea este, de asemenea, un semn timpuriu al daunelor solare.Odată expuse la radiații UV semnificative, celulele pielii cresc producția de pigment sau melanină pentru a proteja pielea de alte daune” a spus expertul.

Semnele cronice de afectare solară, pe de altă parte, sunt rezultatul expunerii cumulative la razele UV, sau cât timp ați petrecut la soare de-a lungul vieții. Acestea includ hiperpigmentare - cum ar fi petele de vârstă de pe mâini, față și piept - și mici vase de sânge vizibile, care pot apărea lângă nas sau obraji, împreună cu uscăciunea și pierderea elasticității pielii, notează Rambhia. „În plus, liniile fine șiridurile sunt, de asemenea, în parte din cauza expunerii cumulative la soare”, spune ea.

Daunele solare cronice, adaugă ea, pot provoca, de asemenea, keratoze actinice, sau creșteri precanceroase care sunt aspre și solzoase. De asemenea, există riscul dezvoltării și altor tipuri de cancer de piele.

Dr. Adam Friedman, dermatolog, spune că daunele solare cumulative pot provoca, de asemenea, afecțiuni cutanate.  Poikiloderma este reprezentată de tonul neuniform al pielii cu pete brun-roșcate care se găsesc de obicei pe obraji, partea superioară a pieptului sau părțile laterale ale gâtului. „Toate aceste atribute sunt rezultatul leziunilor cronice cauzate de arsurile solare”, spune el.

Cum pot fi prevenite leziunile solare?

Vestea bună este că leziunile provocate de soare pot fi prevenite în mare parte prin luarea măsurilor de precauție. „Pentru a preveni daunele provocate de soare, recomand aplicarea unei creme de protecție solară cu spectru larg. Este vorba de un SPF 30 sau mai mare. Este important statul la umbră în timpul orelor de vârf de soare, de la 10 a.m. la 4 p.m. și purtarea de îmbrăcăminte de protecție atunci când este posibil”, spune Friedman.

El este, de asemenea, un fan al hainelor UPF - țesături dense care protejează împotriva razelor UV . Acestea sunt foarte bune în special dacă trebuie să fiți afară în timpul orelor de vârf. „Și, bineînțeles, este esențial să vă amintiți să vă reaplicați crema de protecție solară la fiecare două ore”, adaugă el.

Dacă observați deja semnele leziunilor provocate de soare, merită să vizitați un dermatolog. Acesta va analiza gama de modalități de tratare a acestora. Printre acestea se numără retinoizii topici - care iluminează hiperpigmentarea și atenuează liniile fine prin îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. În același timp, se va stimula producția de colagen. O altă variantă o reprezintă tratamentele cu laser. Acestea repară și regenerează celulele pielii, iluminând petele de vârstă și reducând liniile fine, conform Yahoo Life .

Ne puteți urmări și pe Google News