Efect secundar: „Vaccinul „Sputnik V" a scindat guvernul Uniunii Europene

Efect secundar: „Vaccinul „Sputnik V" a scindat guvernul Uniunii Europene

GAZETA.RU. În Cehia și în Slovacia se cere demisia miniștrilor sănătății din cauza poziției în ceea ce privește vaccinul rusesc "Sputnik V". Este adevărat, din cauze diferite.

Ministrul slovac a aprobat livrarea preparatului rusesc, însă ministrul ceh, dimpotrivă, s-a pronunțat împotriva lui. Ministrul slovac al sănătății își va părăsi postul deoarece partidele care fac parte din coaliția aflată la guvernare au amenințat că în caz contrar vor ieși din coaliție. Șeful guvernului i-a luat apărarea ministrului ceh, a cărui demisie este cerută de președintele Milos Zeman.

Până acum numai două țări membre UE au primit un transport de vaccinuri "Sputnik V": Ungaria și Slovacia. Iar dacă la Budapesta acest proces a decurs fără probleme deosebite, la Bratislava a izbucnit un scandal politic. Decizia prim-ministrului Igor Matovic de a se înțelege cu Rusia în ceea ce privește livrările a fost întâmpinată cu critici de unii membrii ai guvernului, ducând în final la demisia ministrului sănătății, Marek Marek Krajci.

Controversele legate de achiziționarea vaccinului au apărut în coaliția aflată la putere. Miniștrii din partea partidelor de centru dreapta "Pentru oameni" și "Libertate și dreptate" au insistat asupra înregistrării preliminare a vaccinului "Sputnik V" în Uniunea Europeană. Primul ministru s-a hotărât să ignore hotărârea guvernului. El a obținut aprobarea pentru folosirea preparatului din partea Ministerului Sănătății, și la scurt timp primul transport a ajuns în țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii partidelor de dreapta au încercat mai întâi să obțină demisia premierului, însă președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, s-a pronunțat împotriva acestui lucru. Atunci partidul "Pentru oameni" a avertizat că va ieși din coaliția de guvernare, iar "Libertate și dreptate" a cerut efectuarea de schimbări în guvern. Ministrul sănătății a căzut victimă.

"Cele două partide care fac parte din coaliție au făcut din demiterea mea condiția în care ele vor rămâne în guvern. Într-o situație de acest gen cred că nu are sens să se discute - nu mă țin de scaun", a arătat Marek Krejci la un briefing.

Primul ministru i-a mulțumit lui Krajci pentru munca depusă și a afirmat că demisia acestuia este "cea mai absurdă din istorie". "Nu știu pe nimeni în guvernul nostru sau printre alți colegi care să lucreze mai multă sârguință și, cu atât mai mult, să încerce să protejeze sănătatea și viața slovacilor", a remarcat Matovic.

Miroslav Cak din partidul "Libertate și solidaritate" a declarat, pentru postul de televiziune "Markíza", că plecarea lui Krajci va fi suficientă pentru partid.

Politizarea vaccinării

În Cehia s-a creat situația inversă. Președintele Milos Zeman a cerut demisia ministrului sănătății și a directorului Institutului de stat pentru controlul medicamentelor din cauza faptului că aceștia au refuzat să cumpere vaccinul rusesc. "Cei doi despre care v-am spus sunt vinovați de faptul că populația țării va continua să moară stupid. În timp ce numărul decedaților a ajuns deja la două sute pe zi", a declarat Zeman. Președintele a subliniat că îi disprețuiește pe politicienii care "fac din vaccinare o problemă politică".

La ora actuală în Cehia s-a creat o dificilă situație epidemiologică. În țară se înregistrează un milion 340 de mii de cazuri de infectare, 22.147 de persoane au decedat, sistemul de ocrotire a sănătății funcționează la limită.

La sfârșitul lunii februarie Zeman comunicase că i-a trimis președintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, o scrisoare cu rugămintea efectuării unor livrări de vaccin rusesc. Totuși șeful Ministerului Sănătății, Jan Blatny, este de părere că mai întâi este necesar să să se aștepte ca preparatul să fie înregistrat în UE. "Câtă vreme mă aflu în postul de ministru voi insista ca în Cehia să nu se facă vaccinarea cu un preparat care nu a primit aprobarea Agenției Europene a Medicamentului", a afirmat Blatny pentru postul de radio ceh iROZHLAS.cz.

Într-un interviu acordat publicației Parlamentní listy Zeman a declarat că Blatny și directoarea Institutului de Stat pentru Controlul Medicamentelor, Irena Storova, aflată în subordinea sa, sunt responsabili de decesul cetățenilor din cauza COVID-19. Însă prim-ministrul Andrej Babiš deja a declarat presei că nu intenționează să-l demită pe șeful Ministerului Sănătății.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a început expertiza vaccinului "Sputnik V" pe data de 4 martie. Acest proces poate dura luni de zile, iar livrările de preparate aprobate de UE, respectiv procesul de vaccinare în comunitatea europeană, decurg cu destul de multe probleme.

Cine urmează?

Creată în iunie 2020, schema de vaccinare a comunității îi permite Uniunii Europene să poarte convorbiri privind achiziționarea de preparate în numele tuturor statelor membre. Totodată, fiecare membru UE în parte are dreptul să încheie propriile contracte cu producătorii de vaccinuri cu care UE nu a încheiat contracte privind efectuarea de livrări. Pentru aceasta este nevoie de aprobarea regulatorilor naționali.

Pe 5 martie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a confirmat faptul că membrii UE pot lua singuri decizii referitoare la achiziționarea de preparate din alte țări. "Am stabilit portofoliul achizițiilor comune de vaccinuri care impune țărilor care iau parte la această strategie angajamentul de a nu purta negocieri paralele cu companiile care livrează vaccinuri în cadrul acestui portofoliu. Țările membre UE au dreptul, din punct de vedere juridic, să cumpere vaccinuri de la furnizori care nu fac parte din pachetul european de precomenzi de vaccinuri", a explicat acesta la un briefing, răspunzând la întrebarea referitoare la achizițiile ale vaccinului rusesc de țările membre UE.

După cum remarcă pentru publicația rusă "Gazeta.Ru" Nikolai Topornin, docent în cadrul Catedrei de drept european a MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova), director al Centrului pentru informare europeană, problema achiziționării vaccinului rusesc este politizată în multe țări.

"Într-un fel sau altul, această problemă se bazează pe priorități. Politicienii își formulează reciproc pretenții: Ce este mai important pentru dumneavoastră - viața slovacilor sau respectarea tuturor procedurilor, având în vedere faptul că relațiile cu Rusia sunt proaste. De ce ar trebui să folosim vaccinurile pornind de la legăturile politice?"

Pe de altă parte, întrebarea este simplă - de ce autoritățile ruse competente nu au pus mai devreme la dispoziția Bruxelles-ului dosarul necesar? De ce rușii nu au prezentat dosarul Uniunii Europene împreună cu americanii, nu pe 5 martie, ci pe 5 decembrie, de exemplu? Europa bănuiește că Rusia a făcut special acest lucru, pentru a obține un avantaj politic, pentru a-i pune față în față pe politicienii naționali și pe cei europeni", a adăugat expertul.

Și Croația poartă negocieri cu Moscova în legătură cu efectuarea de livrări de vaccin "Sputnik V". Ministrul croat al sănătății, Willy Berosch, a anunțat la începutul lunii martie că "Sputnik V" ar putea fi livrat în țară înainte să primească înregistrarea de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Acesta a declarat totodată că aprobarea EMA nu ar fi "optimă", deoarece "are criterii foarte ridicate".

Pe 9 martie s-a aflat faptul că începând din iulie 2021 "Sputnik V" va începe să fie produs în nordul Italiei. (Rador)