Efect neașteptat. S-au tăiat ajutoarele sociale, patronii au dat faliment

Efect neașteptat. S-au tăiat ajutoarele sociale, patronii au dat faliment

Într-o comună din Iași, numărul asistaților sociali a scăzut de la 254, la 4, după ce primarul nu a mai dat ajutoare sociale. Astfel, 4 din cele 5 baruri din zonă s-au închis, iar viața localnicilor s-a schimbat la 180 de grade, după ce s-au apucat de treabă. 

Localnicii din Costuleni, comună din Iași, au început să muncească, după ce primăria le-au tăiat ajutoarele sociale -  o măsură curajoasă, dar cu efect scontat. Din cele 5 baruri în care asistații sociali își pierdeau vremea, a mai rămas unul. Două s-au închis, iar două s-au transformat în magazine mixte.

Mai bine de jumătate dintre cei cărora li s-au tăiat ajutoarele s-au angajat la diverse firme. Primarul Mirică Dodan și-a asumat riscul. Nu se mai poate baza pe ei pentru muncă în folosul comunității, dar spune că au învățat să-și cheltuiască mult mai inteligent banii. Nu mai dau banii la crâșmă și au scăzut cu mult și certurile în familie.

Viața localnicilor, schimbată la 180 de grade

„Banul muncit nu prea îl mai cheltuiește, nu îl dă pe băutură. Nu mai sunt certuri în familie, nu au timp. Dacă luau și beau și se duceau acasă, se băteau cu nevasta. Asta făceau sau se apucau și făceau alte minuni. Câștigă destul de bine, la una dintre companiile la care lucrează mai mulți, sub 2.000 de lei nu e niciun salariu, bani în mână. Așa că dacă lucrează amândoi, soț și soție, au 4.000 de lei, iar la țară sunt niște bani. Acuma mă felicită, îmi dau dreptate", a declarat primarul Mirică Dodon pentru Medifax, citat de Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, faptul că localnicii comunei și-au găsit un loc de muncă, are un efect benefic și asupra scăderii ratei abandonului școlar al copiilor. Oamenii au mai multă grijă de copii și le acordă mai mult timp, precizează sursa citată.