Evenimentul Zilei > Economie > Efect de bumerang al Legii Salarizării. Tichetele de masă şi cele de vacanţă vor dispărea
Efect de bumerang al Legii Salarizării. Tichetele de masă şi cele de vacanţă vor dispărea

Efect de bumerang al Legii Salarizării. Tichetele de masă şi cele de vacanţă vor dispărea

Legea Salarizării Unitare aduce o schimbare majoră în domeniul turismului. Mult aşteptatele Vauchere de Vacanţă au dispărut, bugetarii urmând să primească în schimb Prime de Concediu.

Lansate pentru susţinerea şi creşterea turismului intern, protejarea stării de sănătate a angajaţilor, respectiv pentru a susţine persoanele cu venituri mici care nu-şi pot permite o vacanţă în staţiunile balneare, dar şi pentru reducerea evaziunii fiscale în domeniul turismului, vaucherele de vacanţă. Mai grav este că şi tichetele de masă vor fi valabile până la sfârşitul anului, urmând ca din 2018 să fie acordate prime în baniîn locul lor.

Acest fapt va împovăra angajatorii, care în loc de plata impozitului de 16% cât se parcepe acum pe aceste vauchere, vor plăti 85% din valoarea primelor acordate fiecărui angajat.

"Declaraţia dnei ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu care spune că banii primiţi după ce se va trece pe prime vor fi verificaţi la decont…poate să le spună altora că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane deconturi. Este un dispreţ total faţă de noi cei din turism. O lipsă totală de respect şi faţă de ministrul Mircea Dobre, ministrul Turismului, vrea ca în trei-patru zile să scoată Legea voucherelor. Ca să vă daţi seama de absurdul şi penibilul situaţiei. Cel mai important este că de la 1 decembrie 2018 voucherele de vacanţă, aşa cum sunt gândite, răzgândite şi pentru care ne batem de vreo 3-4 ani, vor fi înlocuite cu prime în bani. Ele se vor acorda lunar. În proiect scrie că suma de 1.450 lei rămâne aceeaşi. Împărţit la 12 luni, dă cam 120 lei pe lună, bani pe care îi vor primi salariaţii la stat, bugetarii", a declarat Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. (Carmen Andrei)