Evenimentul Zilei > Politica > Educația sportivă șchioapătă. Ministrul Sportului are soluția: Să luăm exemplu de la Ungaria
Educația sportivă șchioapătă. Ministrul Sportului are soluția: Să luăm exemplu de la Ungaria

Educația sportivă șchioapătă. Ministrul Sportului are soluția: Să luăm exemplu de la Ungaria

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, consideră că sistemul actual al educaţiei pentru sport este unul deficitar. Acesta dă exemplul Ungariei, care a investit un milion de euro în cel mai recent proiect al său în Ardeal, un patinoar inaugurat duminică.

Educația sportivă șchioapătă, Ministrul Sportului are soluția: Ungaria! Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, consideră că sistemul actual al educaţiei pentru sport este unul deficitar, potrivit Agerpres. În perioada următoare vor fi schimbări majore, a precizat demnitarul, duminică, la Sângeorgiu de Mureş. Au avut loc discuţii în acest sens cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu  a mai precizat ministrul.

Educația sportivă șchioapătă. „Vom aduce schimbări majore”

Singuul campion paralimpic al României a făcut precizări despre modul în care se vor opera schimbări în sistem.

„Sistemul actual al educaţiei pentru sport este unul deficitar şi, împreună cu ministrul Educaţiei, domnul Cîmpeanu, am avut discuţii pe această temă. Este foarte deschis şi, cu siguranţă, în următoarea perioadă vom aduce nişte schimbări majore. Totodată, vom implica şi cluburile noastre departamentale, cluburile statului, ca să vină în şcoli, să aducă sportivi în şcoli, va fi un obiectiv.

Ministrul Tineretului și Sportului:Trebuie fixate și niște obiective

Nu mai putem să ţinem antrenori fără sportivi, trebuie să aibă fiecare antrenor un minim de sportivi, 20- 30. MTS este finanţatorul acestor cluburi, al DJTS-urilor, al federaţiilor.  trebuie să avem fixate şi nişte obiective, nu numai să fim organizaţia care finanţează fără obiective, fără niciun control. Îmi doresc la MTS în raport cu celelalte organizaţii pe care le finanţăm, 195 la număr, să se schimbe radical. Schimbarea aceasta minimă poate să aducă foarte multe rezultate în viitor”, a declarat, presei, ministrul Eduard Novak.

Academia de hochei de la Sângeorgiu de Mureş este un proiect de un milion de euro, finanțat de Ungaria

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a participat, duminică, la inaugurarea patinoarului acoperit al Academiei de Hochei „Szekelyfoldi Jegkorong Akademia” de la Sângeorgiu de Mureş. Este un proiect în valoare de peste 1 milion de euro, finanţat de Guvernul Ungariei.

Ministrul şi-a exprimat speranţa ca şi patinoarul acoperit de la Târgu Mureş, a cărui construcţie trenează de mulţi ani, să fie finalizat. Acesta îşi doreşte construcţia de patinoare în marile oraşe ale ţării, pentru dezvoltarea sporturilor de iarnă. Eduard Novak a îndemnat să ne inspirăm de la Ungaria.

„Este un semnal foarte serios, putem să ne inspirăm din aceste proiecte ale Guvernului Ungariei pentru copii şi tineri în infrastructura de sport. Aceasta este baza oricărui sport. Trebuie să ne gândim serios şi mi-aş dori ca strategia sportului românesc să fie sprijinită de toate partidele pentru că sportul este unul dintre cei mai importanţi factori pentru a educa şi a creşte generaţia viitoare. Nu trebuie să inventăm nimic special. Cred că există resurse. Sunt foarte multe sporturi care pentru noi ar trebui să fie importante”, a arătat el.

În ultimii ani, Guvernul Viktor Orban a investit sume de ordinul sutelor de milioanelor de euro în Ardeal, atât în sport cât și în agricultură și obiective industriale.