Evenimentul Zilei > Actualitate > Educația, cheia pentru o țară iubită de tineri în 2050. Nicolae Ciucă prezent la prima ediție a summitului Rethink România
Educația, cheia pentru o țară iubită de tineri în 2050. Nicolae Ciucă prezent la prima ediție a summitului Rethink România

Educația, cheia pentru o țară iubită de tineri în 2050. Nicolae Ciucă prezent la prima ediție a summitului Rethink România

Nicolae Ciucă, premierul țării, a fost prezent la prima ediție a summitului Rethink România, care a fost deschis de către antreprenorul Dragoș Anastasiu, unul dintre fondatorii think tank-ului cu același nume. În cadrul acestuia, au mai participat reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor publice locale și europene alături de antreprenori și cercetători. Obiectivul este ca tinerii să-și dorească să rămână în țară.

Cum reconstruim educația? Cum reconfirgurăm democrația? Cum va arăta România în 2050? Acestea sunt principalele întrebări la care think tank-ul româneasc Rethink România, fondat de unii dintre cei mai importanți antreprenori de pe piața locală, caută răspunsurile.

Potrivit Infofinanciar.ro, Dragoș Anastasiu a declarat: „Istoria acestui think tank a început de la un sentiment pe care cu toții îl avem. Este un summit care se gândește la viitor. Ne-am strâns o mână de oameni și acum ne deschidem către întreaga societate românească, pentru că ne dorim ca în 2050 tinerii să iubească să trăiască în România. Trebuie să avem încredere mai multă unii în alți, să ne pese, să introducem cuvântul păsare în dex, să ștergem nepăsarea, și să-l descoperim împreună. Cum vrem să facem lucrul ăsta? Prin a ne adresa fundamentului pe care l-am cam uitat în ultima perioadă, are de-a face cu mindsetul nostru, mentalitatea noastră, și educația. Păsarea este ceva ce ține de educație.”

O platformă  deschisă tuturor

Antreprenorul a declarat că platforma pe care o pune la dispoziție este una incluzivă și invită oameni din toate partidele, dar și din societatea civilă, mediul universitar sau biserică pentru a găsi împreună soluțiile prin care tinerii români pot fi atrași în țară.

„Vrem să cercetăm, să facem studii, să facem cercetări științifice și să facem propuneri de politici publice. Cum facem asta? Oferind o platformă în care întreaga societatea românească și cei care au expertiză să se unească. Acest demers este unul incluziv, au fost invitați oameni din toate partidele, zona academică, biserică etc.

Avem două opțiuni: să așteptăm să ni se întâmple sau să facem. […] V-am spus, nu așteptați să vă dăm soluții, pentru că trebuie să le găsim împreună”, a spus Dragoș Anastasiu, președintele Rethink România, în deschiderea summitului.

La eveniment a participat și premierul Nicolae Ciucă care s-a arătat ușurat că subiectul evenimentului este altul decât energia. El a declart că noile legi ale educației au menirea de a reduce abandonul școlar și creșterea nivelului educației, una dintre principalele preocupări ale tinerilor români atunci când se gândesc la întoarcerea în țară.

„Ne-am obișnuit ca în ultima vreme discuțiile să se concentreze pe energie, mă bucur că summitul Rehink România vizează educația și demografia. Ele reprezintă o provocare nu doar pentru România, ci întreaga Europă. Pe lângă măsurile active pe care le luăm pentru a reduce abandonul școlar, e clar că trebuie să le adaptăm unei populații mai îmbătrânite. Sunt situații pe care le întâlnim în aproape toate țările europene și e important că avem acces la experiențe și bune practici europene. Noile legi ale educației vizează asigurarea accesului la educație de calitate, reducerea abandonului școlar. Planul strategic integrat de reducere a abandonului școlar aplicat din acest an școlar, asigurarea resurselor financiare pentru învățământul preuniversitar.” a declarat Nicolae Ciucă.

Educația, cheia reușitei

Tot pe partea de educație a pus accent și primarul Brașovului, Allen Coliban, care a spus că declarațiile politice nu sunt suficiente nici pentru a opri abandonul școlar, nici pentru a crește calitatea învățământului. El consideră că este foarte important cum vom reuși să corelăm nevoile din piața muncii cu sistemul educațional.

„De 30 de ani cred că fiecare vorbitor la un microfon din România pe tema aceasta a afirmat că educația trebuie să fie prioritate. Trăim într-o țară care are foarte multe provocări atât din vedere al abandonului școlar, zeci de mii de elevi care renunță la școală, abandonul profesilor care părăsesc mediul educațional. Avem nevoie de o prioritizare reală a educației. O direcție importantă este felul în care corelăm piața muncii cu oferta educațională. Aici trebuie să umplem un gol, acela fiind sistemul de învățământ dual. Am început să lucrăm împreună, mediul de afaceri cu sistemul educațional și autoritățile locale” – Allen Coliban, primar Brașov.

Nicolae Ciucă a enumerat eforturile pe care coaliția de guvernare le face pentru creșterea nivelului calității vieții, de la banii din PNRR alocați proiectului România Educată până la fondurile alocate pentru dezvoltarea infrastructurii, construcțiile de creșe și nu în ultimul rând, creșterea investițiilor străine din țara noastră în 2022.

„Prin PNRR am alocat 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, care vor moderniza învățământul românesc. Este foarte clar pentru noi toți că această creștere a accesului la educație este urmată de aproape de susținerea tinerilor familii, un element cheie al politicilor noastre sociale. În contextul declinului demografic, ne-am asumat o serie de măsuri: un proiect finanțat de la bugetul de stat pentru a încuraja natalitatea, sprijinind tinerii care doresc să aibă copii.

Continuăm să alocăm fondurile necesare dezvoltării infrastructurii sociale, creșe, unități de învțământ, pentru ca părinții să aibă siguranța că cei mici sunt bine îngrijiți. Cele peste 90 de miliarde de lei dedicate investițiilor din bugetul național, la care se adaugă cele 90 de miliarde de euro, reprezintă finanțări consistente pentru planul nostru național de dezvoltare. Reformele începute pentru aderarea la OCDE; creștea investițiilor străine cu 43% în primele șapte luni ale anului”, a declarat premierul.