Educația a ajuns codașa PNRR. Guvernul a tăiat 700 de milioane de euro din bugetul propus inițial
- Ionel Sclavone
- 5 mai 2021, 14:50
Educația va primi o alocare financiară mai mică prin PNRR, față de bugetul alocat în prima propunere care a fost respinsă de Comisia Europeană.
Coaliția de guvernare a tăiat din alocarea financiară propusă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru sistemul de educație. Informația a fost confirmată de cei doi miniștri ai Investițiilor și Proiectelor, Cristian Ghinea și al Educației, Sorin Cîmpeanu.
Cei doi au ieșit cu o declarație comună, în care au arătat că proiectele propuse spre finanțare pe Educație vor însuma 3,7 miliarde de lei. Inițial, bugetul propus pentru România Educată, cum se numește programul de reformă și investiții prin PNRR avea alocat un buget de 4,4 miliarde de euro. Reducerea este de aproximativ 700 de milioane de euro.
Conform declarației comune, ajustarea bugetului Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă de la 42 miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi modificarea alocărilor pentru proiectul România Educată. Acesta va beneficia de o alocare de 3,7 miliarde euro, respectiv 12% din PNRR.
„Coaliţia de guvernare consideră educaţia domeniu prioritar pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi este motivul pentru care varianta agreată acum alocă pentru România Educată peste 12% din cei 29,2 de miliarde euro. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educaţie mult peste media europeană”, au subliniat cei doi miniştri, în declarația comună.
Cum vor fi alocați banii pe România Educată
Potrivit spuselor celor doi miniștri, bugetul România Educată, care se negociază acum cu Comisia Europeană, include 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare şcolare, cel mai mare program de reducere a abandonului şcolar (530 milioane euro), renovarea campusurilor universitare (300 milioane euro), campusuri şi reforma învăţământului dual (402 milioane euro).
„Este un efort masiv de finanţare a educaţiei din PNRR, lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană şi componenta România Educată rămâne una dintre campioanele PNRR”, au punctat miniştrii.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat în urmă cu o săptămână că în şedinţa de coaliţie s-a agreat un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de 29 de miliarde de euro. România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe 31 mai.